Mala galerija Banke Slovenije


O razstavi Garnir2

Razstava je podaljšana do torka, 28. januarja 2020.
Garnir2, modni oblikovalski tandem, ki ga sestavljata Klara Rešetič in Gašper Gajšek, je na letošnjem KO-LAB, zaključni modni reviji študentov oblikovanja tekstilij in oblačil Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje Naravoslovnotehniške fakultete UL, požel uspehe in osvojil prvo nagrado. Letošnji KO-LAB je predstavljal sodelovanje kot plodno osnovo razvijanja visoke mode v povezavah med ljudmi zunaj in znotraj modnega polja. Temu sta se omenjena oblikovalca priključila prav prek medsebojne sinergije, ki jo opredeljuje premišljena in izvirna vizija, suverena igra z materiali in intertekstualen pristop k modnem oblikovanju, prepletanje mode z referencami iz različnih drugih kulturnih področij.

To postane povsem vidno v seriji kreacij z naslovom Grofica de Castiglione gre v bolnico. Gre za eklektičen, dekadenten in nadvse duhovit moden narativ, v osrčju katerega je življenje Olivije Oldoini, slavne italijanske lepotice, ki je svojo lepoto in nečimrnost kot metresa Napoleona III umestila v patriotsko službo Italije. Kontroverzna figura "božanske grofice", tako daleč od politične korektnosti našega časa, postane izhodišče devetih kreacij, ki nam jo predstavljajo v trenutku razkroja, v katerem se grofica še trdneje oklepa svoje trdoživosti in dostojanstva. 

Obleke, polne ironije, humorja in nalezljivega šarma, nihajo med skulpturalnim in protetičnim, tragikomično beležijo krhkost človeške usode in nestanovitnost trenutka, a hkrati delujejo kot poklon nezlomljivosti človeškega duha. Dejstvo, da sta obleke na "premierni uprizoritvi" nosila prav njihova ustvarjalca, kaže, da gre za zelo neposredno artikulacijo umetniškega creda o vztrajnosti ustvarjalnega duha kljub človeški krhkosti oziroma o moči kreacije, ki jo motivira prav zavest o minljivosti vsega, kar malikujemo. Priča tega je izredna nežnost, včasih kar svojevrstna nerodnost kreacij Gašperja Gajška in Klare Rešetič, ki se prav nič ne izključuje z domiselno iskrivostjo.


Avtorja: Klara Rešetič in Gašper Gajšek
Mentorici: red. prof. Almira Sadar, asist. Petja Zorec
Kurator MGBS: Vladimir Vidmar
Produkcija: Naravoslovnotehniška fakulteta UL

 

 

 

Povezano


Galerija je odprta od torka do sobote, med 11.00 in 19.00 uro.