Mala galerija Banke Slovenije

O RAZSTAVI

Letošnja izvedba priljubljenega festivala Svetlobna gverila se prvič odvija tudi v prostorih Male galerije. Festival letos tematsko navdihuje resničnost, ki je varljiv in izmuzljiv fenomen, konstrukt, ki sicer temelji na naši zaznavi, s katero pa je moč manipulirati. Na tematski okvir resničnosti se navezuje tudi razstava Tilna Sepiča Kozmični dež, ki ta naravni fenomen vizualizira v abstraktnem in minimalističnem jeziku svetlobno-zvočne instalacije. Izrazito materialna reprezentacija kozmičnih delcev v obliki svetlobnih in zvočnih impulzov gledalcu omogoča čutno izkušnjo fizikalnih in kozmičnih dogodkov, ki so vse okoli nas, a so našim čutilom nedostopni. S tem se Kozmični dež navezuje na paradoksno naravo resničnosti kot konceptualni okvir festivala.

Svetlobno-zvočno instalacijo sestavlja napeta žičnata mreža, ki povezuje aparate – detektorje kozmičnih žarkov, sestavljene s pomočjo svetlobnih oziroma kinetičnih elementov. Bliski svetlobe in gibanje elektromagnetov, ki generirajo zvok, so odvisni od zajetih signalov iz mionskih detektorjev, ki jih je umetnik izdelal po zgledu odprtokodnega projekta Cosmic Watch (MIT). Mioni so očem nevidni delci, ki na Zemlji nastajajo v zgornjih plasteh ozračja ob naletu kozmičnih žarkov – visokoenergijskih delcev, ki izvirajo iz globin vesolja. Pravzaprav gre za nekaj osnovnih delcev s pozitivnim in negativnim električnim nabojem ter z izjemno kratkim časom razpada. Delci prestrelijo vsakršno materijo, zaustavi jih le debelina našega planeta. Prostorska postavitev je zastavljena z abstraktnim ter minimalističnim besednjakom, ki skuša vizualizirati nevidni naravni fenomen. Gledalcu tako omogoča čutno izkušnjo fizikalnih in kozmičnih dogodkov, ki so vse okoli nas, a so našim čutom nedostopni.

Tilen Sepič je multidisciplinarni oblikovalec in intermedijski umetnik. Ustvarja na področjih produktnega oblikovanja, oblikovanja svetlobe, interaktivne studijske fotografije, oblikovanja doživetij ter interaktivnih instalacij na osnovi svetlobe in zvoka. Pogosto sodeluje s festivalom Svetlobna gverila, za katerega je v zadnjih letih ustvaril vrsto avtorskih projektov (Tilt, Svetlobni oscilator, Oblaki itd.), ki so gostovali tudi na več partnerskih festivalih na tujem, ob tem pa deluje kot občasni mentor Laboratorija Svetlobne gverile.

Elektronika in programiranje: Luka Frelih, Gregor Krpič, Staš Vrenko, Brane Ždralo
Produkcija: Forum Ljubljana, Strip Core, Ljudmila / osmo/za
Kurator Male galerije Banke Slovenije: Vladimir Vidmar
Razvoj projekta v okviru konS – Platforma za sodobno raziskovalno umetnost

Galerija je odprta. Obiskovalce prosimo, da upoštevajo vse preventivne epidemiološke ukrepe.

Povezano


Galerija je odprta od torka do sobote, med 11.00 in 19.00 uro.