Mala galerija Banke Slovenije

O RAZSTAVI

Slovenski bienale ilustracije, ki ga že od leta 1993 organizira Sekcija ilustratorjev Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov v sodelovanju z Galerijo Cankarjevega doma, je gotovo eden ključnih kulturnih dogodkov, ki oživlja umetniško ilustracijo, obenem pa zelo uspešno premošča brezno med vrhunsko likovno produkcijo in najširšim občinstvom. Mala galerija Banke Slovenije zato letos začenja svoje sodelovanje s to prireditvijo, in sicer s pričujočo razstavo zmagovalcev pretekle izvedbe bienala, ter napoveduje 14. ponovitev bienala, ki je prestavljen na letošnjo jesen.

Prejemnica Smrekarjeve zlate plakete Hana Stupica je izredno izpopolnjen in prepoznaven avtorski slog oblikovala že zelo zgodaj. Njene knjižne ilustracije so po svoji resnosti prave male študije, ki hkrati vešče citirajo in suvereno razvijajo sanjarsko in razigrano govorico podob. Ilustracije Stupičeve posedujejo moment kultne prepoznavnosti in izvirnosti, povezujejo začarano materialnost severne renesanse, vzvišenost romantizma, ob tem pa neposredno vitalnost, ki ustreza duhu našega časa.

Delo Davida Krančana, ki je zaslovel kot pronicljiv ilustrator naslovnic Dnevnikovega Objektiva, odlikuje izredna dinamika kompozicije, razgibana pripovednost, ki subtilno artikulira družbene probleme in jih pogosto naslavlja s perspektive »malega človeka«. Krančan o problemih posameznika in družbe pogosto spregovori prek podob živali, dejanskih in fantastičnih, kot v stripu Pijani zajec, ki z izredno subtilnostjo risbe in pripovedi artikulira dobro znane stiske našega vsakdana.

Vsestranski umetnik, neustavljiv s svinčnikom, Milan Erič je prejemnik velike nagrade Hinka Smrekarja na 13. slovenskem bienalu ilustracije in sodi med legende tega žanra. Mojstrstvo, ki ga doseže skozi svojo sproščeno in nonšalantno risbo, povezuje humor in izredno, nadgeneracijsko energijo. Njegove ilustracije so polne brihtne ironije, obenem pa silne afirmativnosti do življenja in umetnosti. Lucidna hudomušnost Eričevih podob je najboljše zagotovilo prihodnosti ilustracije: animirano premišljevati našo sedanjost za ustvarjanje projekcije boljše prihodnosti.

Razstavo so pripravili:
Avtorji: Hana Stupica, David Krančan, Milan Erič
Kurator Male galerije Banke Slovenije: Vladimir Vidmar
Razstava je nastala v sodelovanju z Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov.
 

Galerija je odprta. Obiskovalce prosimo, da upoštevajo vse preventivne epidemiološke ukrepe.

Povezano


Galerija je odprta od torka do sobote, med 11.00 in 19.00 uro.