Mala galerija Banke Slovenije

O RAZSTAVI

Možnost, da smo zastrupljeni (Possibility we are poisoned) je trikanalno video delo in spremna instalacija, katere naslov je povzet iz pesmi Loba, ki jo je napisala Diane di Prima. Ponavljajoča se fraza v pesmi di Prime ‘možnost, da smo …’ je postala izhodišče za spekulativno pripoved o prihodnosti, v kateri po letih spanja prebujena fiktivna semena pričnejo rasti in vplivati na okoliške habitate. Fiktivna semena, ki spominjajo na starodavne fosile ali ostanke nekakšnih zunajzemeljskih oblik, se posredno nanašajo na rastlinske organizme, ki v režimu spreminjajočega se podnebja proizvajajo »speča semena«. Mirovanje je lastnost, ki so jo nekatere rastline pridobile z evolucijo in jim je omogočila preživetje v neugodnih pogojih. Mirovanje je pomembno pri razmnoževanju novih vrst in uspešnem širjenju že obstoječih. Projekt je torej povezan s širšo temo post-človeške prihodnosti, v kateri bi se lahko zgodile doslej neznane preobrazbe materije.

Sestavni del video dela je besedilo, ki se prikaže na zaslonu – kompilacija citatov iz pesniških del Diane di Prima, Helene Cioux, Marine Cvetajeve, Patrície Rehder Galvão, Silvie Plath in Marie Sabine in drugih.

Ula Lucińska (1992, Poljska) in Michał Knychaus (1987, Poljska) skupaj delujeta kot dvojec Inside Job. Njuna praksa temelji na uporabi različnih medijev in materialov, kar pogosto vodi v ustvarjanje specifičnih, večplastnih okolij. Posvečata se procesom oblikovanja identitet, vključno z identitetami krajev, v okviru dinamičnih sprememb, kot so podnebna kriza, pospešen tehnološki razvoj, politični premiki in naraščajoča zaskrbljenost zaradi neznane prihodnosti. Mnogi njuni projekti se nanašajo na futuristične in post-katastrofične scenarije. 2021, video instalacija, predmeti
sodelovanje pri 3D in animaciji: Kuba Matuszczak

Kuratorka 34. grafičnega bienala: Tjaša Pogačar Podgornik
Produkcija: Mednarodni grafični likovni center
Umetniška vodja bienala: Nevenka Šivavec
Kurator Male galerije Banke Slovenije: Vladimir Vidmar

Galerija je odprta. Obiskovalce prosimo, da upoštevajo vse preventivne epidemiološke ukrepe.

Povezano


Galerija je odprta od torka do sobote, med 11.00 in 19.00 uro.