Mala galerija Banke Slovenije

 

O RAZSTAVI

Mala črna obleka je del tiste revolucije v modi, ki traja še danes. Zato ni naključje, da je Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil OTGO Naravoslovnotehniške fakultete UL prav ta kultni kos izbrala, da bi se ob njem dotaknila vprašanja, kako lahko zastavimo nove, družbeno relevantne naloge mode danes. Stara modrost, da obleka nikoli ni samo obleka, še toliko bolj velja za malo črno obleko. Obstajajo namreč trenutki v zgodovini mode, ki ne ujamejo samo duha časa, temveč jasno in lucidno artikulirajo pereče družbene naloge modnega oblikovanja. Niso duh časa, temveč artikulirajo zahteve prihodnosti. Mala črna obleka Coco Chanel je že od začetka pod pretvezo novega glamurja nedvomno artikulirala zahtevo po emancipaciji žensk ter prevrednotenju družbenih vlog, tako tudi zdaj znova predstavlja bojišče, na katerem želijo mlade generacije modnih oblikovalcev ubesediti ključna vprašanja družbene prihodnosti.

Ob svojem nastanku v dvajsetih letih 20. stoletja je mala črna obleka spreminjala ustaljene družbene vzorce, saj je v odnosu do telesa ponujala nov, svoboden način oblačenja. Sto let pozneje je še vedno aktualna predvsem zaradi svoje trajnosti. Na to so se naslonili tudi študenti modnega oblikovanja, upoštevajoč čim več kriterijev trajnostnega oblikovanja: upcikliranje, recikliranje, uporaba novih tehnologij, krojenje brez ostanka in ročno delo. V mnogoterih oblikah, ponujenih s strani oblikovalcev in prirejenih s strani kreativnih porabnikov, predstavlja mala črna obleka danes aktualno, trajnostno, modno, multifunkcionalno in brezčasno oblačilo.

Odvisno od tega, kdo malo črno obleko nosi ter kakšen je stil osebe, ta univerzalni kos neverbalno pripoveduje osebne zgodbe posameznikov in njihova stališča. Zato projekt Mala črna obleka uveljavlja popolno demokratizacijo sodobne oblačilne kulture ter izpostavlja družbeno komponento inkluzije, oblačenje za vse vrste primernosti, spolov, starosti in postav. S tem družbi, ki še vedno vztraja pri preživetih binarnih delitvah in kategorizacijah, nastavlja ogledalo.

Razstavo so pripravili:
Mentorice: doc. Petja Zorec, red. prof. Elena Fajt, red. prof. Nataša Peršuh, red. prof. Almira Sadar, tehn. sod. Alenka More, tehn. sod. Nataša Hrupić
Kurator Male galerije Banke Slovenije: Vladimir Vidmar
Produkcija: Naravoslovnotehniška fakulteta UL
 

Galerija je odprta. Obiskovalce prosimo, da upoštevajo vse preventivne epidemiološke ukrepe.

Povezano


Galerija je odprta od torka do sobote, med 11.00 in 19.00 uro.