Mala galerija Banke Slovenije

O RAZSTAVI

Izzivi demografskega staranja družbe so že nekaj časa vroča tema »prvega« in »drugega« sveta ter čedalje pomembnejši vidik novih družbenih pogodb. Onkraj dnevnopolitičnih manipulacij tega trenda, vprašanje njegovih družbenih in ekonomskih implikacij postaja predmet resnih znanstvenih spraševanj različnih področij, ki skušajo izzive staranja populacije reševati solidarnostno in inkluzivno, vendar hkrati povsem praktično in utilitarno. Tem naporom se pridružujejo študentke druge stopnje študija grafičnega oblikovanja na Oddelku za vizualne komunikacije Akademije za likovno umetnost in oblikovanje UL z razstavo Dolgoživost. V svojih delih se sprašujejo o multidisciplinarnih oblikovalskih rešitvah za soočanje z demografskimi izzivi prihodnosti

Njihove rešitve v prvi vrsti merijo na lajšanje vsakdanjika starejših, zdaj že zajetnega deleža populacije, ki potrebuje prilagojene mehanizme za spopadanje s čedalje hitreje spreminjajočim se svetom okoli sebe. Aplikacija Fione Sivka Aler_ID tako ponuja digitalnega administrativnega pomočnika, ki svojim uporabnikom pomaga v zamudnem in stresnem svetu birokratskih procedur, hkrati pa problematizira rešitve kot novo problemsko področje, saj digitalizacija odpira nove možnosti manipulacije, posebej pri populaciji, ki je ni vajena. Prav na pasti idealiziranja naprednih tehnoloških rešitev opozarja Flora Simpatica, instalacija Ane Valenko, ki tovrstne vmesnike dobesedno animira z živim agentom – rastlino, s čimer v »žargonu« tehnoloških vmesnikov artikulira nenadomestljivo človeško potrebo po sobivanju.

Rastlino v središče svojega projekta postavlja tudi Ana Karlin: njena akcija ozelenitve mesta trend visečih vrtov reartikulira tako, da plakatna mesta zasede z nasadi začimbnih rastlin. Nasproti demografskim izzivom tako postavlja blagodejne možnosti urbanega vrtnarjenja. Svojevrstni sklep razstavi pa poda animacija Jovane Đukić, ki v špekulativnem scenariju odkritja nesmrtnosti opozori na končnost kot ultimativni horizont smisla človeškega bitja. Ta je svarilo, da naše vizije boljše prihodnosti ne smejo izhajati iz eskapističnih vzgibov, temveč morajo delovati kot mehanizmi hitrejšega uresničenja konsenzualnih ciljev vseh nas kot skupnosti.

Produkcija: Akademija za likovno umetnosti in oblikovanje, oddelek za vizualne komunikacije, smer grafično oblikovanje
Koproducent: PINA - Kulturno izobraževalno društvo
Mentorja: prof. Boštjan Botas Kenda, doc. Emil Kozole
Somentorji: doc. dr. Marina Klemenčič, Ana Markežič, Borut Jerman, Marko Vivoda in Sašo Kalan
Kurator Male galerije Banke Slovenije: Vladimir Vidmar

Galerija je odprta. Obiskovalce prosimo, da upoštevajo vse preventivne epidemiološke ukrepe.

Povezano


Galerija je odprta od torka do sobote, med 11.00 in 19.00 uro.