Mala galerija Banke Slovenije

O razstavi Glasno-žitje

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani in KUD Mreža pripravljata skupinski razstavi feministične umetnosti, ki nastaja med študijem in ob njem. Prva razstava z naslovom Éden, dva … pet (kosmatih) predlogov za boljši jutri je bila na ogled v galeriji Alkatraz, druga pa je del stote obletnice Univerze v Ljubljani in je postavljena v novoustanovljeni Mali galeriji Banke Slovenije na Slovenski cesti 35.

Skovanka glasno-žitje nastopa kot nasprotje besedi tihožitje – to je bil eden redkih žanrov, s katerimi so se lahko ukvarjale umetnice vse do konca 19. stoletja. V umetniških šolah jim ni bilo dovoljeno upodabljanje golih modelk_ov, saj je bilo to razumljeno kot neprimerno in nespodobno zanje. Pojem nespodobnosti je bil seveda zgolj stekleni strop, ki je preprečeval, da bi ženske začele posegati po bolj donosni »visoki« zgodovinski umetnosti. Pogoj zanjo je bilo znanje upodabljanja golih teles – aktov.

Glasno-žitje je razstava, ki namesto šopkov jasno in glasno predlaga ponovni premislek o položaju žensk, populacije LGBTIQ in drugih ranljivih skupin. Obenem razstava in z njo avtorice v času, ko vedno bolj opazni tradicionalistični diskurzi postajajo sovražno in (cis)seksistično nastrojeni, zahteva tudi podporo širše javnosti oziroma, kot pravi bell hooks – »feminizem je za vse«.

Avtorji razstave: Polona Drobnič, Tilyen Mucik, Urška Preis, Nina Baznik, Qëndresë Deda
Strokovna vodja: doc. dr. Petja Grafenauer
Kuratorica: mag. Ana Grobler
Kurator MGBS: Vladimir Vidmar
Produkcija: KUD Mreža, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje UL, Akademija za glasbo UL
Glasbeni performans ob otvoritvi razstave: Gašper Livk - kontrabas in Neža Zupanc - flavta, študenta UL AG v sklopu programa FriFormA\V

Povezano


Galerija je odprta od torka do sobote, med 11.00 in 19.00 uro.