Mala galerija Banke Slovenije

O razstavi

Laboratorij Svetlobne gverile: Videotransformacije

Razstava študentov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje UL

V Mali galeriji Banke Sloveniji predstavljamo dela, nastala na dveh delavnicah, ki sta letos potekali v okviru izobraževalne platforme Laboratorij Svetlobne gverile. Na prvi delavnici (mentorja: Nika Erjavec in Matic Šubelj), namenjeni študentom in študentkam ljubljanske ALUO, so se udeleženci posvetili t. i. videohackingu; raziskovali so različne analogne in digitalne videotehnike (t. i. dirty mixing, circuit bending in glitch art). Predelali so stare varnostne kamere in jih uporabili za ustvarjanje videozank, s pomočjo katerih so v galeriji ustvarili vrsto intimnih videoambientov oziroma instalacij.

Na drugem delavniškem sklopu, namenjenem izkušenim umetnikom in študentom ALUO (mentorja: Blaž Pavlica in Gašper Milkovič Biloslav), so se sodelujoči podrobneje spoznali s kodiranjem vizualij v odprtokodnem spletnem orodju Hydra; raziskovali so tehniko videofeedbacka, nato pa sestavili analogno-digitalno konfiguracijo, ki je v obliki interaktivne instalacije predstavljena v galeriji.

Mentorji:
Nika Erjavec, Matic Šubelj, Blaž Pavlica, Gašper Milkovič Biloslav

Sodelujoči:
UL ALUO: Pika Potočnik, Tyana Rendič, Jernej Šimec, Klemen Kekec, Clara Jantson-Köstner, Tomaž Pavšek, Korina Ferčec, Jieun Kim, Ana Marija Palir, Jovana Tesić, Katarina Snoj, Ana Kerševan, Dunja Rahovsky Šuligoj, Polona Pečan, Živa Vaukan in Jan Lavrič
drugi: Mojca Zupančič, Monika Curk, Urška Savič, Vuk Emiliano Valecic, Urša Čuk, Tina Šulc Resnik, Andraž Jerič in Petra Hrovatin

Koprodukcija:
Akademija za likovno umetnost in oblikovanje UL,
Društvo Ljudmila – laboratorij za znanost in umetnost


Lina Steiner in Maruša Uhan: Retrograd

Lina Steiner in Maruša Uhan sta v skupnem projektu uporabili holografsko projekcijo in z njo orisali pojem retrogradnosti. Avtorici poudarjata, da sta tako način izvedbe kot tudi sam planetarni pojav zgolj iluziji. Kompleksne astronomske ideje o holografskem vesolju – dojemanje tridimenzionalne realnosti, shranjene na dvodimenzionalni površini – igrivo prepletata z znanstvenimi in tudi astrološkimi teorijami o retrogradnosti planetov, ki zaradi svojih navideznih premikov nazaj izzivajo odklon od norme planetarnega gibanja. S konceptom retrogradnosti umetnici poudarjata dejstvo, da je človek od nekdaj dovzeten za iluzije prav zato, ker verjame, da se vse vrti okoli njega.

Mala galerija Banke Slovenije, izložbeno okno, od 21.30 naprej

Lina Steiner je diplomirala na oddelku Video, animacija in novi mediji na ALUO Univerze v Ljubljani in tam trenutno zaključuje magistrski študij, smer Grafika. Svoja dela v večini povezuje z zvokom, predvsem pa po naredi-si-sam načelih snema in montira glasbene videospote. Prav tako glasbeno opremlja eter Radia Študent, kjer se je urila tudi v glasbenem novinarstvu, kot kinooperaterka pa deluje v Mestnem kinu Domžale. Včasih s sonavdušenkami poje ljudske pesmi.

Maruša Uhan je končala študij umetnosti na akademiji Minerva v Groningenu na Nizozemskem. Njena dela lahko beremo kot komentar na vsakdanje »delovanje« in sodobno držo. V preteklih letih je sodelovala pri več samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. V letu 2021 je prevzela del organizacije in kuratorskega dela v novem galerijskem prostoru Portal 2-7-7-7-8 na ljubljanski Špici.

Koprodukcija:
Društvo Ljudmila – laboratorij za znanost in umetnost,
Mala galerija Banke Slovenije, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje UL

Posebna zahvala:
Mladinski kulturni center Maribor


 

 

Povezano


Galerija je odprta od torka do sobote med 11.00 in 19.00 uro.

Če želite prejemati novice MGBS, se lahko prijavite tukaj.