Mala galerija Banke Slovenije

O RAZSTAVI

Ko se danes sprehajamo po širokih pločnikih Slovenske ceste, glavne ljubljanske arterije, se ne zavedamo, kako zelo drugačen je bil ta del mesta pred samo enim stoletjem. V tem času se je namreč okrepil projekt odločne modernizacije Ljubljane, do takrat še provincialnega centra Kranjske, ki se je začel zbujati kot vitalna in dinamična prestolnica banovine, ekonomsko, finančno in poslovno središče. In to središče je potrebovalo svojo podobo, arhitekturo, ki bi kazala njegove nove ambicije, urbanistično ureditev, ki to spremlja, ter vsebine razgibanega mestnega življenja. 

Razstava Srce mesta v osrčje te zgodbe rojstva moderne Ljubljane postavlja gradnjo stavbe Banke Slovenije, takratne Ljubljanske kreditne banke, prve monumentalne arhitekture med obema vojnama, ki je nedvomno nakazala nove smeri mestnega razvoja. Palača Banke izpoveduje modernistične arhitekturne tendence, ki so v naslednjih letih preobrazile ta del mesta v nov center, kaže monumentalnost in progresivnost, ki pričata o samozavesti povojnih generacij Ljubljančanov s pogledom, zazrtim v prihodnost, narekuje pa tudi nove, visoke standarde bivanja v mestu. S tem je ambiciozni projekt gradnje stavbe današnje Banke Slovenije v letih neposredno po 1. svetovni vojni napovedal strelovit razvoj današnje Slovenske ceste v nov center mesta, razvoj, ki je včasih neusmiljen do starega, vendar zavezan vsestranskemu razvoju in koristi njegovih prebivalcev.

Po razstavi nas pelje množica starih podob, razglednic, dokumentov in načrtov, ki izpričujejo projekt medvojne modernizacije mestnega središča, njegove arhitekturne in urbanistične preobrazbe, vendar tudi drobci novega vsakdana, meščanskega življenja, priljubljenih kotičkov takratnih Ljubljančanov in točk, ki jih v svoji dnevni rutini obiskujemo še danes. Za razstavo smo posneli tudi dokumentarni film istega naslova, ki izčrpno pripoveduje o preteklosti in sedanjosti bančne palače. Srce mesta je tako zgodba o tem, kako preteklost neposredno živimo danes in kako je vsak korak naprej nemogoč brez pogleda nazaj.

Produkcija: Banka Slovenije
Avtorja razstave: Špela Goltes in Vladimir Vidmar
Oblikovanje: Špela Goltes
Kurator Male galerije Banke Slovenije: Vladimir Vidmar

Galerija je odprta. Obiskovalce prosimo, da upoštevajo vse preventivne epidemiološke ukrepe.

Povezano


Galerija je odprta od torka do sobote, med 11.00 in 19.00 uro.