Muzej Banke Slovenije

  • Ali veste, koliko zlatih palic tehtate?
  • Ste že kdaj potežkali palico iz zlata?
  • Ali veste, kdaj in kako je tolar dobil ime?
  • Kako ločimo ponarejeni bankovec od pravega?
  • Kaj se zgodi z denarjem, ko se ta poškoduje ali izrabi?
  • Kaj je Evrosistem?
  • Kako se uravnava inflacija?
  • Kako veste, da je vaš denar na varnem?

Če so vas vprašanja pritegnila, vabljeni v Muzej Banke Slovenije. Ta je namenjen radovednežem vseh generacij, ki jih zanima, kako deluje centralna banka, kako je povezana v Evrosistem in kako s svojimi odločitvami vpliva na življenje posameznikov. Obiskovalcu pojme pojasnimo skozi avdiovizualne in interaktivne vsebine, didaktične igre in klasično muzejsko postavitev. 

V muzeju si lahko ogledate ključne mejnike slovenske države, pri katerih smo ključno vlogo odigrali v Banki Slovenije. Pri tem posebno pozornost namenjamo tolarju kot slovenski nacionalni valuti. Na ogled so vsi bankovci in kovanci, ki smo jih imeli in jih še imamo v denarnicah od osamosvojitve dalje. Prikazujemo tudi delovanje Evrosistema in  našo vlogo v njem. Na praktičen način prikazujemo ključne stebre našega delovanja: stabilnost cen, nadzor bančnega sistema in skrb za banke v težavah.

Glavna zvezda muzeja je zagotovo zlata palica, ki jo lahko potežkate in ocenite njeno težo. Preverite lahko, koliko zlatih palic tehtate, poleg tega pa lahko še rešite električni kviz, poskusite uravnavati inflacijo, svojo višino lahko odčitate v centih in se fotografirate na dveh milijonih evrov.

 

Kaj si boste lahko ogledali

Glavne naloge Banke Slovenije in delovanje centralnih bank ter Evrosistema vam bomo predstavili v šestih tematskih sklopih.

 

Banka Slovenije
… nadzira

Varen finančni sistem je pomemben del našega življenja. Tako ste lahko prepričani, da je vaše premoženje varno ne glede na to, ali gre za denar v obliki gotovine ali je ta naložen v banki oziroma hranilnici. Obiskovalcem pokažemo, kako ločiti prave bankovce od ponarejenih in kako Banka Slovenije izvaja nadzor nad finančnimi institucijami, kot so banke in hranilnice.

 

… skrbi za stabilnost

Eden pomembnejših ciljev za zdravo gospodarstvo je zagotoviti stabilnost cen. Tako lažje načrtujete svoje nakupe in investicije. Pokažemo vam, kakšne vzvode ima Banka Slovenije, da zagotavlja ohranjanje vrednosti vašega denarja, in kakšno vlogo ima pri tem zlato.

 

… oskrbuje z gotovino

Hramba premoženja, najprej v kovancih in nato v bankovcih, se na slovenskih tleh pojavlja že vse od rimskih časov. Naloga Banke Slovenije je, da banke in posledično tudi prebivalce oskrbuje z gotovino. Predstavimo vam zgodovino denarja na slovenskih tleh od osamosvojitve do zadnje serije evrov.

 

… povezuje

Evrski bankovci in kovanci, ki jih imate v žepu, so eden od simbolov evropske povezanosti. Skupna valuta in enotni plačilni sistem vam zagotavljata, da brez valutnih tveganj obiskujete različne evropske države. Pokažemo vam, kako so države evrskega območja kljub svoji raznolikosti med seboj povezane.

 

… piše zgodovino

Banka Slovenije je že vse od ustanovitve leta 1991 pomemben del delovanja slovenske države. Tudi njena vloga pri osamosvajanju je bila izredno pomembna, saj je z uvedbo stabilne lastne valute omogočila samostojno monetarno politiko. V Muzeju Banke Slovenije spoznate pot, ki smo jo prehodili od takrat. Povemo vam tudi zgodbo o tolarju, prvi slovenski denarni valuti.

 

… izobražuje

Makrobonitetni nadzor, ECB, apoeni, obrestna mera, inflacija … Vse to so pojmi, ki jih v Banki Slovenije pogosto uporabljamo. Sprehod skozi muzej vam pomaga, da jih boste spoznali in razumeli tudi vi.

 

Obiščite nas

Za ponujene programe je potrebna predhodna najava na elektronski naslov muzej@bsi.si.

Obisk brez predhodne najave

Muzej je za obiskovalce brez predhodne najave odprt vsak tretji četrtek v mesecu od 13. do 18. ure (vodenji ob 13. in ob 17. uri).

Svetovni teden izobraževanja o financah

V torek, 21. marca 2023, in v četrtek, 23. marca 2023, organizirane šolske skupine prve in druge triade vabimo na delavnice, ki bodo potekale ob 10. in 11. uri, odrasli pa se nam bodo na vodenem ogledu v muzeju prav tako oba dneva lahko pridružili ob 17. uri. Na delavnice ali ogleda se je treba prijaviti na muzej@bsi.si do petka, 17. marca 2023. Ogledi Muzeja Banke Slovenije so v vseh terminih brezplačni.

Za sprotno obveščanje o dogodkih v Muzeju Banke Slovenije, se prijavite na prejemanje e-novičnika.

Več informacij o muzeju Banke Slovenije in naših izobraževalnih programih

tel.: +386 1 471 90 00
e-naslov: muzej@bsi.si
Cankarjeva 1, Ljubljana (pasaža med Cankarjevo in Tomšičevo)
 

 

 

Foto utrinki iz Muzeja Banke Slovenije

.

Povezano