Obeležitev 30. obletnice Banke Slovenije smo zaključili s koncertom Glasba slovenskih skladateljev

01.06.2022 / Sporočilo za javnost

V Banki Slovenije poleg soustvarjanja stabilnega ekonomskega okolja svoje poslanstvo razumemo tudi v širšem družbenem kontekstu, v luči ohranjanja in razvoja kulturne dediščine. V ospredje pri tem postavljamo mlade – njihovo izobrazbo in tudi možnost izražanja v sodobnem okolju. Obeležitev 30. obletnice Banke Slovenije smo tako zaključili s koncertom Glasba slovenskih skladateljev, ki je 1. julija 2022 potekal v Slovenski filharmoniji. Na njem je violinistka Tanja Sonc v sodelovanju z ekipo mladih glasbenikov izvedla skladbe slovenskih skladateljev.

V ospredje koncerta smo postavili violino Jean Baptiste Vuillaume iz leta 1850, ki je v lasti Banke Slovenije; v okviru našega programa, s katerim podpiramo mlade umetnike, pa jo ima v najemu violinistka Tanja Sonc. Gre za članico komornega orkestra Zürcher Kammerorchester ter prejemnico številnih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Poleg Tanje Sonc so na koncertu nastopili še Matjaž Bogataj (violina), Gea Pentner Volfand (viola), Maruša Turjak Bogataj (čelo), Marie Sophie Hauzel (klavir) in Aljaž Cvirn (kitara).

Glasbeniki so v živo izvedli skladbe Lucijana Marije Škerjanca, Alojza Srebotnjaka, Marijana Lipovška, Nenada Firšta, Huga Wolfa, Slavka Osterca in Matije Krečiča. Izbor skladb predstavlja poklon pomembnim slovenskim glasbenim ustvarjalcem, ki skupaj s številnimi drugimi umetniki tvorijo enega najmočnejših stebrov narodne zavesti.

V okviru projekta Glasba slovenskih skladateljev je pod pokroviteljstvom Banke Slovenije izšla tudi zgoščenka z isto vsebino, prav tako lahko skladbam prisluhnete na vseh najbolj priljubljenih digitalnih glasbenih platformah.

Lucijan Marija Škerjanc - Intermezzo romantique

Lucijan Marija Škerjanc - Arietta