Pod pokroviteljstvom Banke Slovenije izšla zgoščenka z glasbo slovenskih skladateljev

07.02.2022 / Sporočilo za javnost

V Banki Slovenije poleg soustvarjanja stabilnega ekonomskega okolja razumemo svoje poslanstvo tudi v širšem družbenem kontekstu, v luči ohranjanja in razvoja kulturne dediščine. V ospredje vse bolj postavljamo mlade – njihovo izobrazbo in možnost izražanja v sodobnem okolju. Pri projektu Glasba slovenskih skladateljev smo ob 30-letnici Banke Slovenije tako gostili nadarjeno mlado glasbenico Tanjo Sonc, ki je v sodelovanju z ekipo mladih glasbenikov izvedla skladbe slovenskih skladateljev. Zgoščenka je namenjena promociji slovenske glasbe in kulture v tujini, ponuja pa tudi vrhunsko glasbeno izkušnjo vsem.

V središče projekta Glasba slovenskih skladateljev smo postavili violino Jean Baptiste Vuillaume iz leta 1850, ki je v lasti Banke Slovenije, v najemu pa jo ima v okviru programa Banke Slovenije, s katerim podpiramo mlade umetnike, nadarjena glasbenica in solistka Tanja Sonc, članica komornega orkestra Zürcher Kammerorchester ter prejemnica številnih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih.

Glasbenica je izbrala in z zasedbo izvedla skladbe Lucijana Marije Škerjanca, Alojza Srebotnjaka, Marijana Lipovška, Nenada Firšta, Huga Wolfa, Slavka Osterca in Matija Krečiča. Ob 30-letnici Banke Slovenije smo se tako poklonili pomembnim slovenskim glasbenim ustvarjalcem, ki skupaj s številnimi drugimi umetniki tvorijo enega najmočnejših stebrov narodne zavesti.

Skladbam lahko prisluhnete na vseh najbolj priljubljenih digitalnih glasbenih platformah.

V Banki Slovenije ne podpiramo le glasbene umetnosti, temveč možnost izražanja med drugim omogočamo v Mali galeriji BS, kjer se je pod našim pokroviteljstvom zvrstila že vrsta uspešnih razstav mladih umetnikov, možnost izobraževanja pa krepimo v Muzeju BS.

Videospot skladbe Arietta Lucijana Marije Škerjanca, ki je bil posnet v prostorih Banke Slovenije, si lahko ogledate na povezavi (YouTube).