Verjetnost, da bi prejeli ponaredek evrske gotovine, ostaja majhna

14.02.2024 / Sporočilo za javnost

Verjetnost, da bi v Sloveniji ob rokovanju z gotovino prejeli ponaredek evrske gotovine, ostaja majhna. V sodelovanju s Policijo sicer ugotavljamo, da se je število ponarejenih bankovcev in kovancev, umaknjenih iz obtoka, lansko leto glede na leto 2022 ponovno povečalo. Ob tem pa delež ponaredkov v primerjavi z vsemi evrskimi bankovci in kovanci v obtoku v Sloveniji ostaja majhen. Podobno ugotavljamo tudi za skupno vrednost odkrite ponarejene evrske gotovine, ki se je lansko leto sicer povišala, a ostaja nizka.

V Banki Slovenije poudarjamo, da verjetnost, da bi prejeli ponaredek evrske gotovine, ostaja majhna. Delež evrskih ponaredkov v primerjavi z vsemi bankovci in kovanci, izdanimi v obtok v Sloveniji, namreč ostaja majhen in nižji kot pred pandemijo. Dodajamo še, da je uporaba ponaredkov za plačilo kaznivo dejanje. 

V letu 2023 je bilo v Sloveniji tako iz obtoka umaknjenih 1.108 ponarejenih evrskih bankovcev in 7.690 ponarejenih evrskih kovancev. V primerjavi z letom poprej se je število ponarejenih bankovcev povišalo za 16 odstotkov, število ponarejenih kovancev pa za 22 odstotkov. Medtem ko pri kovancih še naprej ostaja najpogosteje ponarejen kovanec apoena 2 € (95 odstotkov vseh ponarejenih kovancev), se pri bankovcih povečuje število umaknjenih evrskih bankovcev višjih vrednosti (apoeni 100 €, 200 € in 500 €). Posledično se povečuje tudi skupna vrednost odkrite ponarejene evrske gotovine, ki znaša 99.565,00 EUR (leta 2022 60.040,00 EUR).

Skupaj z Evropsko centralno banko (ECB) in ostalimi nacionalnimi centralnimi bankami v evrskem območju poudarjamo, da lahko potrošniki pristnost evrskih bankovcev hitro preverijo s preprosto metodo »otip-pogled-nagib«, ki je podrobno opisana na spletni strani Banke Slovenije in na spletnem mestu ECB. Če prejmete sumljiv bankovec ali kovanec, ga neposredno primerjajte z drugim, za katerega veste, da je pristen. Če se vaš sum potrdi, o tem nemudoma obvestite policijo.

Na celotnem evrskem območju velja, da število ponaredkov v primerjavi s številom pristnih bankovcev v obtoku ostaja majhno. V letu 2023 je bilo na milijon pristnih bankovcev v obtoku odkritih le 16 ponaredkov, kar je eden najmanjših deležev od uvedbe evrskih bankovcev.

Slika: Število ponarejenih evrskih bankovcev umaknjenih iz obtoka


Vir: Banka Slovenije.