Prvi priložnostni kovanci 2022 v prodajo 2. marca; uvajamo možnost spletnega naročila

27.01.2022 / Sporočilo za javnost

V Banki Slovenije bomo 2. marca v prodajo in obtok izdali prve letošnje priložnostne kovance. V prodaji bodo namreč spominski kovanci ob 150. obletnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika in zbirateljski kovanci ob 150. obletnici rojstva slikarja Matije Jame. Predvidoma julija pa je načrtovana še izdaja skupnega spominskega kovanca vseh držav članic Evrosistema, in sicer na temo 35. obletnice programa študentske izmenjave Erasmus.

Z letošnjim letom v Banki Slovenije uvajamo tudi pomembno novost, in sicer možnost spletnega naročila numizmatičnih izdelkov za vse fizične in pravne osebe. S tem želimo razširiti možnosti dostopa do numizmatičnih izdelkov in omogočiti enake možnosti nakupa vsem zainteresiranim, hkrati pa skrajšati vrste pred blagajniškimi okenci ob izdajah priložnostnih kovancev. Za tokratne izdaje priložnostnih kovancev bodo naročila možna prek spletnega obrazca, in sicer od danes dalje.

V Banki Slovenije pojasnjujemo, da so spominski kovanci zakonito plačilno sredstvo v vseh državah evrskega območja po njihovi nominalni vrednosti, zbirateljski kovanci pa so zakonito plačilno sredstvo le na območju Republike Slovenije.

Osrednji motiv zbirateljskih kovancev ob 150. obletnici rojstva slikarja Matije Jame so tri debla mladih brez. Predstavljajo mladega človeka, umetnika in slikarja, ki se podaja na samostojno ustvarjalno pot. Poteze čopiča ustvarijo osnovo nežnega reliefno razgibanega ozadja in spominjajo na površino impresionističnih slik, prikazujejo pa tudi nomadsko življenje slikarja. Avtor likovne rešitve kovancev je Matej Štanta. Na voljo bodo naslednje količine zbirateljskih kovancev:

  • 750 zlatnikov po ceni 440 evrov,
  • 1.250 srebrnikov po ceni 50 evrov,
  • 50.000 dvokovinskih kovancev navadnega kovanja (v papirnih rolicah) po nominalni vrednosti treh evrov,
  • 1.000 dvokovinskih kovancev v tehniki visokega sijaja, pakirano samostojno v plastičnih kapsulah po ceni 17 evrov.

Slika 1: Obe strani dvokovinskega zbirateljskega kovanca ob 150. obletnici rojstva slikarja Matije Jame

Osrednji motiv spominskega kovanca ob 150. obletnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika je veliko čitalniško okno Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani s stebrom pred njim. Kompozicija znakov A R H. P L E Č N I K je vgrajena v prostor okna in je metafora za arhitektov podpis. Avtor likovne rešitve je Andrej Žerovnik. Na voljo bodo naslednje količine spominskega kovanca:

  • 991.000 kovancev navadnega kovanja (v papirnih rolicah) po nominalni vrednosti dveh evrov,
  • 2.500 kovancev v tehniki visokega sijaja, pakirano samostojno v plastičnih kapsulah po ceni 16 evrov. 

 Slika 2: Obe strani spominskega kovanca ob 150. obletnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika

V Banki Slovenije smo za numizmatični trg pripravili tudi zbirke evrskih kovancev z letnico kovanja 2022, ki vsebujejo vse denominacije tečajnih kovancev (od en cent do dva evra) z letnico kovanja 2022 ter spominski kovanec za dva evra in zbirateljski kovanec za tri evre za leto 2022. Na voljo bo:

  • 6.000 zbirk evrskih kovancev navadnega kovanja po ceni 25 evrov,
  • 500 zbirk evrskih kovancev v tehniki visokega sijaja po ceni 70 evrov.

Predvidoma julija letos bo izdan še dvoevrski spominski kovanec, in sicer ob 35. obletnici programa Erasmus.

Spletna naročila možna že danes

Da bi zagotovili enake možnosti nakupa za vse, letos kot novost uvajamo možnost spletnega naročila. Prijave so možne od danes do 16. februarja 2022, in sicer preko spletne aplikacije. V primeru, da bo numizmatičnih izdelkov dovolj za vsa prejeta naročila, bomo v Banki Slovenije za vsakega naročnika naročeno količino izdelkov rezervirali za obdobje 14 dni od pričetka prodaje. V primeru, da bodo naročila presegla razpoložljivo količino za prodajo, bodo izdelki razdeljeni med prijavljene kupce z žrebom (tudi za izžrebane kupce se bodo numizmatični izdelki rezervirali). Rezervirane izdelke bo možno prevzeti od 2. marca dalje na vnaprej označenem prodajnem mestu, razen za dvoevrski spominski kovanec, izdan ob 35. obletnici programa Erasmus.

Omenjeni priložnostni kovanci in zbirke kovancev, ki ne bodo rezervirani, bodo v prodaji od 2. marca dalje pri blagajniškem okencu Banke Slovenije, v izbranih poslovalnicah Deželne banke Slovenije in družbi Moro & Kunst, in sicer ob upoštevanju epidemioloških razmer ter z njimi povezanih ukrepov in priporočil.