Numizmatika

Državni praznik dan slovenskega športa (2023)

Slovenski športniki dosegajo vrhunske rezultate na različnih športnih tekmovanjih in v različnih športnih panogah. Prvič se je Slovenija kot samostojna država udeležila zimskih olimpijskih iger v Albertvillu, pozneje istega leta pa še poletnih v Barceloni in tam osvojila prvi olimpijski medalji. Veslači Iztok Čop in Denis Žvegelj v dvojcu brez krmarja ter Milan Janša, Jani Klemenčič, Sašo Mirjanič in Sadik Mujkič v četvercu brez krmarja so osvojili dve bronasti medalji.

Republika Slovenija 23. septembra praznuje dan slovenskega športa. Ta dan je v slovenski športni zgodovini zapisan z zlatimi črkami, saj je Slovenija leta 2000 na poletnih olimpijskih igrah v Sydneyju osvojila prvi dve zlati olimpijski medalji v samostojni Sloveniji. Zlati olimpijci so postali Iztok Čop in Luka Špik v dvojnem dvojcu ter Rajmond Debevec v strelski disciplini trojni položaj.

Slovenija je zgolj v obdobju od osamosvojitve do danes po zaslugi naših športnikov na poletnih in zimskih olimpijskih igrah osvojila skupno 52 medalj (12 zlatih, 17 srebrnih in 23 bronastih), lepo bero medalj so osvojili tudi naši paraolimpijci, prav tako pa smo dosegli druge velike uspehe v individualnih in skupinskih športih na mednarodni ravni (košarka, odbojka, nogomet, hokej, smučanje, kolesarstvo, plavanje …). Naši športniki so zaslužni za večjo prepoznavnost in promocijo Slovenije v svetu, s svojimi uspehi in vztrajnostjo pa tudi navdušujejo številne mlade športnike. Šport je zelo pomemben tudi za širšo javnost, saj promovira zdrav življenjski slog in posledično ponuja kakovostnejše življenje vsem.

Republika Slovenija ob državnem prazniku dan slovenskega športa izdaja zbirateljske kovance. Tarča, kot jo strelci uporabljajo v strelski disciplini trojni položaj, se s hrbtne strani odprto in povezano nadaljuje na sprednjo stran kovanca. Tu se linije preoblikujejo v dve veslaški vesli, ki ponazarjata dvojec med veslanjem. Med besedami sta na prvi strani dva kroga, ki simbolizirata zlati medalji obeh veslačev, medtem ko je na hrbtni strani en krog kot simbol medalje strelca.

 

       

 

Zlatnik Srebrnik Zbirateljski  dvokovinski
kovanec
Zbirateljski  dvokovinski
kovanec - proof  - v plastični kapsuli
Nominalna vrednost: 100 EUR
Teža: 7 gramov
Premer: 24 milimetrov
Čistina: Au 900/1000
Izdelano: 750 kovancev
Nominalna vrednost: 30 EUR
Teža: 15 gramov
Premer: 32 milimetrov
Čistina: Ag 925/1000
Izdelano: 1.250 kovancev
Nominalna vrednost: 3 EUR
Teža: 15 gramov
Premer: 32 milimetrov
Zlitina: jedro Cu Ni / kolobar Cu Zn Ni
Izdelano: 60.000 kovancev
Nominalna vrednost: 3 EUR
Teža: 15 gramov
Premer: 32 milimetrov
Zlitina: jedro Cu Ni / kolobar Cu Zn Ni
Izdelano: 1.250 kovancev
V prodaji od 19. 9. 2023 V prodaji od 19. 9. 2023 V prodaji in obtoku od 19. 9. 2023 V prodaji in obtoku od 19. 9. 2023

 

Predlagatelj dogodka: Banka Slovenije

Avtor likovne rešitve: Tevž Zrinski, Ljubljana

Kovanje: Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato, Italija

Uredba o obsegu izdaje, sestavinah, apoenih in glavnih znamenjih zbirateljskih kovancev ob državnem prazniku dan slovenskega športa, Ur.l. RS, št. 25/23. Prodajne cene in razpoložljivost posameznih numizmatičnih izdelkov so na voljo na tej strani.