Zlatim olimpijcem smo predali zbirateljski kovanec, izdan ob slovenskem dnevu športa © Banka Slovenije

Zlatim olimpijcem smo predali zbirateljski kovanec, izdan ob slovenskem dnevu športa

02.10.2023 / Sporočilo za javnost

V Banki Slovenije smo izdali zbirateljski kovanec ob državnem prazniku dan slovenskega športa, ki ga obeležujemo 23. septembra. S tem smo počastili pomemben dogodek za državo, in sicer prvi dve zlati olimpijski medalji za samostojno Slovenijo. Ob tej priložnosti smo dobitnike prvih dveh zlatih olimpijskih odličij, veslača Luka Špika in Iztoka Čopa ter strelca Rajmonda Debevca, danes gostili v Muzeju Banke Slovenije.

Guverner sodeluje na konferenci centralne banke Severne Makedonije © Banka Slovenije

Guverner sodeluje na konferenci centralne banke Severne Makedonije

29.09.2023 / Sporočilo za javnost

Guverner Boštjan Vasle se v Skopju udeležuje konference z naslovom Resurgence of inflation and the new geopolitical realities, redesigning macroeconomic policy, ki jo gostita centralna banka Severne Makedonije in organizacija Reinventing Bretton Woods Committee.

Mojstri digitalne prihodnosti – Debatni projekt Banke Slovenije © Banka Slovenije

Mojstri digitalne prihodnosti – Debatni projekt Banke Slovenije

18.09.2023 / Sporočilo za javnost

V Banki Slovenije pod pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar in guvernerja Boštjana Vasleta vabimo učence zadnje triade in dijake pod vodstvom pedagoških delavcev k udeležbi v debatnem projektu z naslovom Mojstri digitalne prihodnosti, ki poteka v šolskem letu 2023/24. S projektom smo začeli konec avgusta, veliki debatni finale bomo v Banki Slovenije gostili maja prihodnje leto. Projekt bo potekal v izvedbi Za in proti, zavoda za kulturo dialoga. Zmagovalce projekta čakajo tudi lepe nagrade.

Prijava na novice

Strinjati se morate s pogoji. Vnesite pravi e-mail naslov.
Pojasnilo: Banka Slovenije bo elektronske naslove skrbno varovala v skladu z zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov. Banka Slovenije za prijavo na novice uporablja strogi sistem predhodne odobritve uporabe e naslova (t. i. opt-in), kar pomeni, da pošilja elektronsko pošto zgolj osebam, ki se izrecno strinjajo, da želijo prejemati elektronska obvestila. O novih sporočilih za javnost, spremembah in novih publikacijah vas bomo obvestili največ enkrat na dan.

OBRESTNE MERE ECB

Datum: 20.09.2023

Operacije glavnega refinanciranja: 4,50

DEVIZNI TEČAJI

Datum: 29.09.2023

EUR/USD 1,0594
EUR/CHF 0,9669

STOPNJA INFLACIJE indeks HICP (medletna rast v %)

Datum: 31.08.2023

  • 9,3 % je leta 2022 v povprečju znašala inflacija, merjena s HICP.

  • 8,5 mrd €je ob koncu leta 2022 znašala presežna likvidnost v slovenskem bančnem sistemu.

  • 1,1 %je konec leta 2022 znašal delež nedonosnih izpostavljenosti na ravni bančnega sistema.

  • 14,7 mrd €gotovine neto je Banka Slovenije dala v obtok od uvedbe evra do konca leta 2022.

ALI VAS ZANIMA

... kje lahko kupite numizmatične izdelke, kako je urejeno jamstvo za vloge, koliko znašajo nadomestila bank za storitve plačilnega prometa, ali lahko v Banki Slovenije zamenjate tuje valute, kako se lahko prijavite na izobraževalni dan in podobno.
Preberi več
ALI VAS ZANIMA
Video

Ali veste, katere so ključne štiri naloge Banke Slovenije?

V Banki Slovenije dajemo velik poudarek finančnemu opismenjevanju, saj v zadnjih nekaj letih močno odzvanja potreba, da se prebivalstvu ponudi širok nabor izobraževalnih možnosti s finančnega področja. Kot del naših prizadevanj na tem področju smo pripravili tudi kratko animacijo, ki predstavlja ključne naloge Banke Slovenije.