Sporočilo za javnost - Zaključek dijaškega tekmovanja €URO 2014/15

04/09/2015 / Press release

Banki Slovenije je danes, 9. aprila 2015 potekal zaključni krog letošnjega tekmovanja Generacija €uro. Zmagala je ekipa II. gimnazije Maribor.

Evropska centralna banka (ECB) in tokrat enajst nacionalnih centralnih bank Evroobmočja, med katerimi je že četrtič tudi Banka Slovenije, je tudi v šolskem letu 2014/2015 organiziralo srednješolsko tekmovanje Generacija €uro. Tekmovanje nudi priložnost generaciji mladih, ki so odrasli z evrom, da se interaktivno seznanijo z denarno politiko v območju enotne valute, njenim odnosom z gospodarstvom ter, da poglobijo svoje razumevanje dela centralnih bank.

V Sloveniji je v prvi fazi tekmovanja pri reševanju kviza sodelovalo kar 28 ekip (lansko leto 22). V finale letošnjega tekmovanja se je uvrstilo naslednjih šest srednjih šol

  • Gimnazija Poljane Ljubljana, 
  • Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola Ljubljana,
  • Šolski center Postojna,
  • Ekonomska in trgovska šola Brežice,
  • II. gimnazija Maribor, 
  • Gimnazija in ekonomska srednja šola Trbovlje. 

Vse sodelujoče ekipe so v vseh treh fazah tekmovanja (I. kviz; II. referat - določitev primerne obrestne mere na podlagi ekonomske in denarne analize; III. predstavitev referata v centralni banki) pokazale visoko raven razumevanja dokaj zahtevne problematike denarne politike Evroobmočja. 

Zmagovalna ekipa se bo kmalu udeležila zaključne evropske slovesnosti v ECB v Frankfurtu, kjer bo članom ekipe priznanja podelil predsednik ECB.