Teden denarja v Banki Slovenije

13.02.2024 / Sporočilo za javnost

Vsako leto marca finančne ustanove obeležujemo svetovni teden denarja (Global Money Week). Letos bo potekal od 18. do 24. marca 2024 pod okriljem Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) na temo Zavarujte svoj denar, zaščitite svojo prihodnost (angl. Protect your money, secure your future). V Banki Slovenije s številnimi programi za vse starostne skupine sodelujemo že četrtič zapored. Širjenje finančnega izobraževanja in izboljšanje finančne pismenosti je namreč eno naših ključnih prizadevanj.

V sklopu svetovnega tedna denarja bomo tako v ponedeljek, 18. marca 2024, sodelovali na konferenci za pedagoške in strokovne delavce v šolstvu. Tam bodo med drugim različne institucije, ki pripravljajo programe finančnega izobraževanja, predstavile pomen finančne pismenosti in svoje delo na tem področju.

Tako kot v preteklih letih bomo za učence in dijake pripravili možnost krajšega izobraževanja na daljavo. Za učence tretje triade osnovnih šol bo v četrtek, 21. marca 2024, učna bančna ura od 10.00 do 10.45, na kateri bodo spoznali delo Banke Slovenije in več izvedeli o gotovini, za srednješolce pa v petek, 22. marca 2024, od 11.00 do 12.30 pripravljamo bančno blok uro, kjer bomo med drugim nekoliko bolj podrobno predstavili delo in ključne naloge centralne banke ter se posvetili sodobnim trendom pri plačevanju. Oba dogodka bosta potekala prek spletne platforme Teams, nanju se lahko prijavijo tako celotni razredi kot tudi posamezni učenci, dijaki in učitelji ter profesorji do torka, 19. marca 2024 (za bančno uro za OŠ), oziroma do srede, 20. marca 2024 (za bančno uro za SŠ), na elektronski naslov izobrazevalnidan@bsi.si. Prijavljeni bodo podrobnejše informacije o sodelovanju na dogodku prejeli po elektronski pošti.

Na naših družabnih omrežjih bo v omenjenem tednu vse dni možnost sodelovanja v nagradnem kvizu, ki bo tokrat vezan na numizmatiko in šport, ob koncu tedna pa bomo objavili tudi ime nagrajenca.

Muzej Banke Slovenije je v veliki meri namenjen krepitvi finančnega opismenjevanja vseh starostnih in interesnih skupin, zato nekaj posebnih vsebin pripravljamo v muzeju tudi ob svetovnem tednu denarja. V torek, 19. marca 2024, in v četrtek, 21. marca 2024, bodo tako za organizirane šolske skupine prve in druge triade potekale delavnice ob 10. in 11. uri, odrasli se nam bodo na vodenem ogledu v muzeju prav tako oba dneva lahko pridružili ob 13. in 17. uri, ob 16. uri pa pripravljamo virtualno igro Atlantova skrivnost, ki je namenjena predvsem srednješolcem in odraslim. Na delavnice, oglede in virtualni igri se je treba prijaviti na muzej@bsi.si do petka, 15. marca 2024. Ogledi Muzeja Banke Slovenije so v vseh terminih brezplačni, več informacij pa si lahko preberete tudi na naših spletnih straneh.

Že četrto leto zapored bomo na naši spletni strani objavili tudi odmeven in dobro sprejet likovni natečaj za vrtce in osnovne šole. Otroci bodo tokrat ustvarjali likovni izdelek na temo Četrt stoletja evra, s katerim bomo obeležili obletnico začetka uporabe evra v prvih članicah evrskega območja. Mlade ustvarjalce bomo povabili, da z izvirnimi čestitkami voščijo državam, prebivalcem in evru ob tej visoki obletnici. Izdelek lahko ustvarijo v kateri koli tehniki in katerem koli formatu. Besedilo natečaja z vsemi podrobnimi informacijami bomo objavili v času svetovnega tedna denarja na naši spletni strani. Na natečaj se lahko prijavijo posamezniki ali skupine s svojimi mentorji do konca aprila 2024. Izdelke bomo zbirali do konca šolskega leta, zmagovalce pa objavili jeseni in jih tudi povabili na slovesen dogodek ob podelitvi priznanj.

V Banki Slovenije smo v zadnjih letih zelo okrepili programe finančnega opismenjevanja, saj se zavedamo, da je to eno ključnih področjih za uspeh posameznika in družbe. Vse zainteresirane vabimo, da se nam pridružijo na različnih izobraževalnih programih, ki v Banki Slovenije potekajo skozi vse leto. Tako predvsem za skupine mladih organiziramo brezplačne izobraževalne dneve, kjer lahko spoznajo delo centralne banke in več izvedo o bolj strokovnih temah, kot so gotovina, plačila, inflacija in stabilnost cen, denarna politika, nadzor bank, reševanje bank v težavah ter centralni kreditni register. Izobraževanja organiziramo na različnih težavnostnih stopnjah in se prilagodimo tudi vsebinskim željam obiskovalcev. Vabimo vas, da skupine prijavite na naš izobraževalni dan v živo ali na daljavo. Prijavnico in druge informacije najdete na naših spletnih strani.

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite na katerem izmed naših izobraževalnih programov, obiščete Muzej Banke Slovenije ali pa sodelujete v naših dejavnostih in dogodkih, ki bodo potekali ob svetovnem tednu denarja.