Zlatim olimpijcem smo predali zbirateljski kovanec, izdan ob slovenskem dnevu športa

02.10.2023 / Sporočilo za javnost

V Banki Slovenije smo izdali zbirateljski kovanec ob državnem prazniku dan slovenskega športa, ki ga obeležujemo 23. septembra. S tem smo počastili pomemben dogodek za državo, in sicer prvi dve zlati olimpijski medalji za samostojno Slovenijo. Ob tej priložnosti smo dobitnike prvih dveh zlatih olimpijskih odličij, veslača Luka Špika in Iztoka Čopa ter strelca Rajmonda Debevca, danes gostili v Muzeju Banke Slovenije.

Slovenski športniki dosegajo vrhunske rezultate na različnih športnih tekmovanjih in v različnih športnih panogah. 23. september 2000 pa je v slovenski športni zgodovini zapisan z zlatimi črkami, saj je Slovenija na poletnih olimpijskih igrah v Sydneyju osvojila prvi dve zlati olimpijski medalji v samostojni Sloveniji. Dobitniki so bili veslača Luka Špik in Iztok Čop ter strelec Rajmond Debevec. V Banki Slovenije smo se odločili, da ta pomemben dogodek obeležimo z zbirateljski kovancem v letošnji zbirki evrskih kovancev.

Vse tri prejemnike prvih zlatih olimpijskih odličij smo danes gostili na kratki slovesnosti v Muzeju Banke Slovenije. Guverner Boštjan Vasle jim je predal zbirateljski kovanec in ob tem poudaril pomembnost njihovega dosežka za državo in vse naslednje generacije športnikov. Guvernerjev ​​​​​nagovor je na voljo na povezavi