Nagovor guvernerja ob predaji zbirateljskega kovanca zlatim olimpijcem

03.10.2023 / Javni nastopi

Velja govorjena beseda. 

Spoštovani olimpijci, spoštovani gostje, dobrodošli v Banki Slovenije, konkretno v Muzeju Banke Slovenije.

Tukaj med drugim hranimo kovance, ki smo jih izdali v preteklosti še v času tolarja, in seveda novejše, iz obdobja, ko je Slovenija del evrskega območja. Prostor ni izbran naključno. Danes smo vas namreč povabili, da predstavimo priložnostne kovance, s katerimi obeležujemo dan slovenskega športa, ki ga praznujemo kot državni praznik – ti so:

  • zlatnik z nominalno vrednostjo 100 eur,
  • srebrnik z nominalno vrednostjo 30 eur,
  • in tri evrski dvokovinski kovanec, sestavljen iz jedra srebrne barve in kolobarja v zlati barvi – takšen kovanec in s to nominalno vrednostjo je posebnost Slovenije, saj druge države članice ne izdajajo takšnih kovancev. Gre za zbirateljske kovance, ki se sicer v Sloveniji lahko uporabljajo tudi za plačevanje, vendar sem prepričan, da jih večina konča v zbirateljskih ali spominskih zbirkah posameznikov.

Glede na to, da se z mediji običajno srečujemo ob precej drugačnih dogodki, bi rad posebej izpostavil, zakaj so prav ti kovanci tako posebni.

Kovanci pa niso edini, kjer vidim povezavo med centralno banko in športom. Čeprav na prvi pogled denarna politika, ki je ključno področje našega delovanja, s športom nima kaj dosti skupnega, gre pravzaprav za isti princip delovanja. V obeh primerih si je treba zastaviti cilj, določiti strategijo in korake – športniki si pripravite program treningov, centralni bankirji si zastavimo program sprejemanja ukrepov.

V obeh primerih se je treba občasno malenkost ustaviti in premisliti, če se vse odvija po načrtih in v smeri cilja in če smo svoje moči ustrezno razporedili. In kar je najpomembnejše, v obeh primerih danes sprejete odločitve in napori dajejo rezultate na dolgi rok.

Pred zaključkom pa se vrnimo nazaj h kovancem. Z njimi želimo v Banki Slovenije spomniti na tri pomembne vidike, ki delajo dan športa poseben za nas Slovence in tudi v širšem evropskem kontekstu.

Prvi je povezan s tem, kako v Sloveniji pristopamo k športu. Kar nas dela posebne na tem področju je široka vključenost v izobraževalnem sistemu in na ravni klubske dejavnosti, ki nam omogoča, da je v športne aktivnosti že v otroštvu vključen celoten del populacije ne glede na socialni položaj, spol, sposobnosti.

Druga značilnost je množičnost, ki je razvidna iz uradnih statistik – kako visoko članstvo uživajo slovenska športna društva pa tudi, če se ozremo po naših dvoranah, štadionih, vodah, in nasploh po naravi.

Tretji vidik, ki ga želimo obeležiti z izdajo posebnih kovancev, pa je vrhunskost slovenskega športa. Po številu medalj glede na našo velikost, ki jih osvajamo na velikih tekmovanjih, se uvrščamo v skupino uspešnejših držav. in začetki tega trenda segajo v prve mesece po osamosvojitvi, ko ste slovenski športniki dosegli prve medalje na velikih tekmovanjih pod slovensko zastavo. Na prelomu tisočletja pa še prve olimpijske medalje, ki ste jih osvojili gospodje, ki ste danes z nami.

Z velikim spoštovanjem in veseljem tako danes tukaj pozdravljam strelca Rajmonda Debevca ter veslača Iztoka Čopa in Luko Špika.

Njihove zmage so botrovale izbiri datuma državnega praznika – dneva slovenskega športa in se tako močno vtisnile v našo kolektivno zavest, da so jih tako oblikovalec kot tudi stroka izbrali kot motiv za priložnostne kovance, ki jih danes predstavljam.

Zato sem kot guverner centralne banke ponosen, da je šport ne samo simbolično ampak tudi dejansko postal del naše valute.