Guverner in predsednica podelila nazive Mojstri digitalne prihodnosti

11.05.2024 / Sporočilo za javnost

V okviru debatnega projekta, ki ga v letošnjem letu organiziramo v Banki Slovenije, sta danes potekala veliki finale in zaključna prireditev. Pokrovitelja projekta Mojstri digitalne prihodnosti predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar in guverner Boštjan Vasle sta zmagovalcem podelila zaslužena priznanja. Med srednješolci sta si naziv Mojstri digitalne prihodnosti prislužili ekipa Gimnazije Bežigrad in Gimnazije Ledina, med osnovnošolci pa ekipi Osnovne šole Domžale in Osnovne šole Venclja Perka Domžale. S projektom želimo stopiti korak naprej v izobraževanju mladih o finančnih vsebinah in hkrati poudariti pomen vključevanja finančnih znanj v izobraževalni proces.   

V Banki Slovenije krepimo prizadevanja na področju izboljšanja finančne pismenosti otrok in mladine. V tem okviru izvajamo številne aktivnosti, naše redne programe pa vsako leto nadgradimo z večjim projektom, pri čemer želimo priložnost izkoristiti tudi za medinstitucionalno sodelovanje. Tokrat smo združili moči z Uradom predsednice države v skupnem vseslovenskem mladinskem debatnem projektu Mojstri digitalne prihodnosti, ki je namenjen osnovnošolcem zadnje triade in dijakom. V projektu je sodelovalo okoli 600 učencev in dijakov iz 40 izobraževalnih ustanov.

Na današnjem velikem finalu so se osnovnošolci in dijaki pomerili v kategoriji izkušeni debaterji – zmagali sta ekipi Gimnazije Bežigrad in Osnovne šole Domžale. Pred časom pa smo dobili tudi zmagovalce v kategoriji neizkušeni debaterji. Na zmagovalni oder sta stopili ekipi Gimnazije Ledina in OŠ Venclja Perka Domžale. Vsem sta danes zaslužena priznanja podelila predsednica in guverner.

»Vesela in ponosna sem, da ste se v tako velikem številu odzvali na ta projekt, ki naslavlja vsebine, zelo pomembne za družbo in našo prihodnost. Pri tem je ključna vaša sposobnost kulturno in spoštljivo razpravljati. To vrednoto si morate zapomniti,« je mladim sporočila predsednica Nataša Pirc Musar ter se zahvalila udeležencem in mentorjem, ki so jih spodbujali, da so stopili na to pot razpravljanja o temah prihodnosti. »Če boste digitalni mojstri, boste lažje reševali izzive v prihodnosti in lažje soustvarjali našo družbo. Morda med vami sedi bodoča predsednica ali predsednik Republike Slovenije. Ali pa guvernerka ali guverner Banke Slovenije. Pogumno naprej!« je mladim zaželela predsednica republike.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle pa je izpostavil, da so »Mojstri digitalne prihodnosti izjemno uspešen projekt, na katerega sem zelo ponosen, saj doprinaša k širjenju znanj in obzorij na dveh pomembnih področjih: na finančnem in digitalnem. Naš cilj je, da bodo otroci in mladostniki, ko odrastejo, nekoliko bolje razumeli svet okoli sebe in znali upravljati s svojimi financami. Poleg tega pa so učenci in dijaki skozi aktivnosti spoznali, da se napredek in razvoj ne dosegata le z digitalizacijo, ampak tudi z dialogom. S sodelovanjem na različnih področjih, s poslušanjem drugih in razpravo namreč pridemo do najboljših možnih rezultatov. Ti pa so gonilo razvoja.«

Zmagovalci bodo za nagrado odpotovali v Frankfurt, kjer si bodo ogledali Evropsko centralno banko in glavne znamenitosti mesta. Vse finaliste pa bo v Predsedniški palači sprejela predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar.