Dijaki Gimnazije Ledina so Mojstri digitalne prihodnosti

04.02.2024 / Sporočilo za javnost

V okviru debatnega projekta Mojstri digitalne prihodnosti, ki ga v letošnjem šolskem letu organiziramo v Banki Slovenije, smo dobili nove zmagovalce. Na izbornem turnirju med srednjimi šolami je v kategoriji neizkušenih debaterjev zmagala Ledina Malina iz Gimnazije Ledina. V kategoriji izkušeni debaterji pa sta se na finalni turnir uvrstili ekipi Amethyst iz Gimnazije Bežigrad in Worcestershire sauce iz Gimnazije Vič. Projekt Mojstri digitalne prihodnosti poteka pod pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar in guvernerja Boštjana Vasleta. S projektom želimo stopiti korak naprej v izobraževanju mladih o finančnih vsebinah in hkrati poudariti pomen vključevanja finančnih znanj v izobraževalni proces.

V Banki Slovenije zadnja leta krepimo prizadevanja na področju izboljšanja finančne pismenosti otrok in mladine. V tem okviru izvajamo številne aktivnosti, naše programe pa vsako leto nadgradimo z večjim projektom, pri čemer želimo priložnost izkoristiti tudi za medinstitucionalno sodelovanje, ki je po našem mnenju za državo ključnega pomena. Tokrat smo združili moči z Uradom predsednice države v skupnem vseslovenskem mladinskem debatnem projektu Mojstri digitalne prihodnosti, ki je namenjen osnovnošolcem zadnje triade in dijakom. V projektu sodeluje okoli 600 učencev in dijakov iz 50 izobraževalnih ustanov.

V okviru projekta je v Ormožu potekal drugi izborni turnir, na katerem je sodelovalo 175 dijakov iz več kot 20 srednjih šol. Dijaki so se razdeljeni v dve kategoriji – neizkušeni in izkušeni debaterji – pomerili v razpravi o uporabi umetne inteligence v bančništvu in o dilemah, povezanih z inflacijo in deflacijo. V kategoriji neizkušenih debaterjev so zmagali dijaki ekipe Ledina Malina iz Gimnazije Ledina, ki so v zaključni debati premagali ekipo Feniks iz Gimnazije Kranj. V kategoriji izkušenih debaterjev pa sta se na veliki debatni finale uvrstili ekipi ekipi Amethyst iz Gimnazije Bežigrad in Worcestershire sauce iz Gimnazije Vič.

Že prejšnji teden so se v Domžalah na podoben način med seboj pomerili osnovnošolci, pogovor z zmagovalno ekipo med neizkušenimi učenci si lahko ogledate tudi v mladinski informativni oddaji Infodrom.

Projekt Mojstri digitalne prihodnosti se bo zaključil z velikim debatnim finalom, ki bo potekal 11. maja v Ljubljani. Na njem se bodo pomerili finalisti osnovnih šol in srednjih šol v kategoriji izkušeni debaterji. Na turnirju bosta aktivno sodelovala tudi predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar in guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle. Zmagovalci debatnega projekta bodo za nagrado odpotovali v Frankfurt, kjer si bodo ogledali Evropsko centralno banko in glavne znamenitosti mesta. Vse finaliste pa bo po koncu debatnega projekta v Predsedniški palači sprejela predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar.