Digitalni evro kot dodatni način plačevanja; prehod v pripravljalno fazo

19.10.2023 / Sporočilo za javnost

V Evrosistemu preučujemo možnost izdaje lastne centralnobančne digitalne valute – digitalnega evra. Ta bi pomenil odgovor na spremembe, ki jih digitalizacija prinaša na področje plačevanja, državljanom pa bi prinesel dodaten varen in zaupanja vreden način plačevanja.

Tako smo oktobra 2021 začeli s fazo proučevanja projekta Digitalni evro, ki je prinesla odgovore na temeljna vprašanja, povezana z zasnovo in možnostmi distribucije digitalnega evra. Včeraj pa smo v okviru Sveta ECB sprejeli odločitev o prehodu v naslednjo, pripravljalno fazo, med drugim namenjeni pripravi tehničnega pravilnika plačilne sheme digitalnega evra in izbiri ponudnikov za razvoj platforme in infrastrukture. Dokončna odločitev Sveta ECB o izdaji digitalnega evra bo sprejeta po sprejetju zakonodajnega okvira, ki ga je letos junija predstavila Evropska komisija.

V okviru ECB smo oktobra 2021 začeli fazo proučevanja digitalnega evra, ki je ponudila odgovore na temeljna vprašanja, povezana z zasnovo in možnostmi distribucije digitalnega evra. Digitalni evro bi v skladu z ugotovitvami te faze predstavljal evolucijo denarja in bi se ob gotovini lahko uporabljal medosebno, na prodajnih mestih, v spletnih trgovinah in pri transakcijah državnih organov po celotnem evrskem območju.

Vseboval bi značilnosti gotovine, kot so:

(i) ohranjanje zasebnosti,
(ii) plačevanje tudi brez spletne povezave,
(iii) brezplačna javna storitev,
(iv) plačevanje kjerkoli v evrskem območju in
(v) nespremenljiva vrednost.

Uporabniki bi lahko dostopali do storitev digitalnega evra prek aplikacije na pametnem telefonu ali s kartico, ki jo izda javna institucija. Uporabniki bi lahko digitalni evro na bankomatih menjali za gotovino ali obratno.

V okviru Sveta ECB pa smo včeraj sprejeli odločitev o prehodu v tako imenovano pripravljalno fazo, ki bo sprva trajala dve leti in bo vključevala:

(i) dokončanje pravilnika za digitalni evro,
(ii) izbiro ponudnikov, ki bi lahko razvili platformo in infrastrukturo za digitalni evro, ter
(iii) testiranje in eksperimentiranje.

Vzporedno z razvojem digitalnega evra poteka tudi vzpostavljanje ustreznega pravnega okvira, ki je v pristojnosti Evropske komisije. Ta je junija letos že predstavila predlog zakonodaje, postopek sprejemanja pa še ni zaključen. Dokončna odločitev Sveta ECB o izdaji digitalnega evra bo tako sprejeta po sprejetju zakonodajnega okvira.

Podrobnosti so na voljo v kratki grafični predstavitvi in v sporočilu za javnost na spletnih straneh ECB.