Svetovni teden izobraževanja o financah

06.03.2023 / Sporočilo za javnost

Finančne ustanove vsako leto konec marca obeležujemo svetovni teden denarja (Global Money Week) oziroma svetovni teden izobraževanja o financah, kot smo ga poimenovali v Sloveniji. Letos bo potekal od 20. do 26. marca 2023 pod okriljem Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) na temo Načrtujte svoj denar, posadite svojo prihodnost (Plan your money, plant your future). V Banki Slovenije s svojimi programi v tem pomembnem izobraževalnem tednu sodelujemo že tretje leto zapored. Tudi tokrat smo pripravili veliko dejavnosti za otroke, mlade in odrasle, saj si prizadevamo za krepitev finančnega izobraževanja vseh starostnih skupin.

V sklopu svetovnega tedna izobraževanja o financah bomo tako v ponedeljek, 20. marca 2023, v sodelovanju z Zavodom za šolstvo RS gostili konferenco za pedagoške in strokovne delavce v šolstvu. Različne institucije, ki pripravljajo programe finančnega izobraževanja, bodo lahko med konferenco predstavile pomen finančne pismenosti in svoje delo na tem področju. Ob koncu konference bomo razglasili tudi zmagovalce dijaškega tekmovanja Generacija €vro, ki prav tako predstavlja enega od pomembnih načinov, kako mlade spodbuditi, da razmišljajo o finančnih temah. Omenjeno tekmovanje, ki poteka pod okriljem Evropske centralne banke, namreč vsako leto pred srednješolce postavlja izziv določanja obrestne mere ECB glede na aktualne gospodarske razmere in zahteva poglobljeno razumevanje tega področja.

Tako kot v preteklih letih bomo za učence in dijake pripravili možnost krajšega izobraževanja na daljavo. Za dijake srednjih šol bo v torek, 21. marca 2023, učna bančna blok ura od 10.30 do 12.00, na kateri bodo več izvedeli o delu centralne banke, o osebnih financah in sodobnih načinih plačevanja, predstavili jim bomo tudi nekatere druge programe finančnega izobraževanja, v katere se lahko vključijo, za učence tretje triade osnovnih šol pa bomo v sredo, 22. marca 2023, med 10:00 in 10:45 pripravili učno bančno uro, v sklopu katere bodo spoznali delo Banke Slovenije in varnostne elemente gotovine. Oba dogodka bosta potekala prek spletne platforme Webex, nanju se lahko prijavijo tako celotni razredi kot tudi posamezni učenci, dijaki in učitelji ter profesorji do petka, 17. marca 2023 (za bančno uro za SŠ), oziroma do ponedeljka, 20. marca 2023 (za bančno uro za OŠ) na elektronski naslov [email protected]. Prijavljeni bodo podrobnejše informacije o sodelovanju na dogodku prejeli po elektronski pošti.

V tednu denarja oziroma tednu izobraževanja o financah bo od 20. do 26. marca 2023  na naših družabnih omrežjih potekal tudi kviz na temo splošnega poznavanja financ s poudarkom na varčevanju, ob koncu pa bomo objavili ime nagrajenca.

Muzej Banke Slovenije je v veliki meri namenjen krepitvi finančnega opismenjevanja vseh starostnih in interesnih skupin, zato nekaj posebnih vsebin pripravljamo v muzeju tudi ob svetovnem tednu izobraževanja o financah. V torek, 21. marca 2023, in v četrtek, 23. marca 2023, bodo tako za organizirane šolske skupine prve in druge triade potekale delavnice ob 10. in 11. uri, odrasli pa se nam bodo na vodenem ogledu v muzeju prav tako oba dneva lahko pridružili ob 17. uri. Na delavnice ali ogleda se je treba prijaviti na [email protected] do petka, 17. marca 2023. Ogledi Muzeja Banke Slovenije so v vseh terminih brezplačni, več informacij pa si lahko preberete tudi na naših spletnih straneh.

Na naši spletni strani bomo že tretje leto zapored objavili odmeven in dobro sprejet likovni natečaj za vrtce in osnovne šole. Otroci bodo tokrat ustvarjali likovni izdelek na temo Kamen na kamen palača, s katerim se bomo aprila 2023 poklonili 100. obletnici dokončanja bančne palače na Slovenski cesti. Mlade ustvarjalce bomo povabili, da se za kratek čas prelevijo v arhitekte ali načrtovalce in v kateri koli tehniki ustvarijo likovni izdelek, s katerim bodo prikazali svojo idejo stavbe, v kateri bi lahko domovala centralna banka. Besedilo natečaja z vsemi podrobnimi informacijami bomo objavili v času tedna izobraževanja o financah na naši spletni strani. Na natečaj se lahko prijavijo posamezniki ali skupine s svojimi mentorji do konca aprila 2023. Izdelke bomo zbirali do konca šolskega leta, zmagovalce pa objavili jeseni.

V Banki Slovenije se zavedamo pomena dostopnosti finančnega izobraževanja, zato za vse zainteresirane skupine, predvsem pa mlade, skozi vse leto pripravljamo brezplačne izobraževalne dneve, kjer lahko spoznajo delo centralne banke in več izvedo o bolj strokovnih temah, kot so gotovina, plačila, inflacija in stabilnost cen, denarna politika, nadzor bank, reševanje bank v težavah ter centralni kreditni register. Izobraževanja organiziramo na različnih težavnostnih stopnjah in se prilagodimo tudi vsebinskim željam obiskovalcev. Vabimo vas, da skupine prijavite na naš izobraževalni dan v živo ali na daljavo. Prijavnico in druge informacije najdete na naših spletnih straneh (objavljeni datumi so zgolj informativne narave, možni so tudi termini izven teh datumov).

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite na katerem izmed naših izobraževalnih dni, obiščete Muzej Banke Slovenije ali pa sodelujete v naših dejavnostih in dogodkih, ki bodo potekali ob svetovnem tednu izobraževanja o financah.