Mladi mojstri financ – nova slovenska igrana mladinska TV serija z izobraževalnimi vsebinami

23.01.2023 / Sporočilo za javnost

V Banki Slovenije smo v sodelovanju z Uredništvom otroških in mladinskih oddaj Televizije Slovenija in zunanjo produkcijsko hišo pripravili novo mladinsko TV serijo MMF – Mladi mojstri financ, ki je namenjena finančnemu izobraževanju otrok in mladostnikov. V njej se skupina petih najstnikov v žanru napete igrane nadaljevanke spoznava z osnovnimi finančnimi pojmi, kot so inflacija, obrestna mera, kredit, varčevanje, sodobni plačilni sistemi in podobno. Pri tem pa se zapletejo tudi v različne dogodivščine. Serija ima osem delov in se je premierno predvajala kot del počitniškega programa na TV Slovenija med zimskimi počitnicami. 

Izobraževanje in ozaveščanje prebivalcev o osebnih financah, ključnih ekonomskih konceptih ter vlogi in delovanju centralne banke je nujno potrebno za razumevanje ekonomskega okolja, v katerem posamezniki živimo in delujemo. Zato v Banki Slovenije veliko pozornosti posvečamo finančnemu izobraževanju vseh starostnih skupin.

Mladinska TV serija v osmih delih z naslovom Mladi mojstri financ – MMF je dodatna okrepitev že obstoječega programa finančnega izobraževanja. V Banki Slovenije namreč že vrsto let organiziramo brezplačne izobraževalne dneve, namenjene širši javnosti, leta 2021 pa smo tudi odprli Muzej Banke Slovenije.

Oblikovanje mladinske TV serije MMF – Mladi mojstri financ je potekalo v sodelovanju z Uredništvom otroškega in mladinskega programa TV Slovenija, s čimer smo poskrbeli, da serija sledi najnovejšim svetovnim trendom ustvarjanja oddaj za mlade. TV serija ima osem med seboj povezanih delov v trajanju dobrih 10 minut, kjer je vsak del posvečen enemu izmed finančnih pojmov.

Zgodba se začne, ko se skupina petih najstnikov vključil v virtualno igro, namenjeno finančnemu izobraževanju. Medtem ko spoznavajo pojme, kot so inflacija, obrestne mere, varčevanje in podobno, se zapletajo v razburljive situacije, ki poskrbijo za napeto spremljanje dogajanja v seriji.

Mladinska TV serija MMF – Mladi mojstri financ se je premierno predvajala med šolskimi zimskimi počitnicami. Po tem bo del rednih izobraževalnih aktivnosti Banke Slovenije, na voljo pa bo tudi osnovnim in srednjim šolam, da jo lahko vključijo v svoj učni program.

Celotna serija je na ogled na plaftormi YouTube

Podatki o seriji:
Igralci: Sara Domio Grgurović, Klemen Filip Cof, Martina Ronja Usenik, Sofija Lavrač Črnivec, Marko Engelman, Rok Bohinc, Juš Milčinski, Vid Sodnik  …
Režija: Aleš Žemlja
Scenarij: Lev Mastnak Trobentar
Produkcija: Saša Grmek, Art7

Avtor fotografije: Klemen Premrl