Slovenija je pred 15 leti prevzela evro

01.01.2022 / Sporočilo za javnost

Evropska unija z začetkom letošnjega leta praznuje posebno obletnico. Pred 20 leti so bili namreč dani v obtok evrski bankovci in kovanci kot skupna valuta v 12 državah članicah Evropske unije. Slovenija je evro kot lastno valuto prevzela pet let kasneje, 1. januarja 2007. Sledilo je 14-dnevno prehodno obdobje, ko je bilo mogoče plačevati tako s tolarji kot z evri, od 15. januarja 2007 dalje pa so evrski bankovci in kovanci edino zakonito plačilno sredstvo v Sloveniji. Danes lahko z evrom plačujemo v 19 državah Evropske unije z več kot 340 milijoni prebivalcev, s čimer je evro druga najbolj razširjena valuta na svetu.

Evro je bil sicer kot knjižna valuta uveden leta 1999, 1. januarja 2002 pa so lahko prebivalci Avstrije, Belgije, Finske, Francije. Grčije, Irske, Italije, Luksemburga, Nemčije, Nizozemske, Portugalske in Španije prvič prijeli v roke evrske bankovce in kovance. Šlo je za največjo zamenjavo valute v svetovni zgodovini. Skupna valuta omogoča državljanom in podjetjem lažje varčevanje, lažje potovanje in lažje poslovanje.

Slovenija se je tej dvanajsterici priključila natanko pet let kasneje, kot prva nova članica Evropske unije iz širitve leta 2004. Tako je 1. januarja 2007 evro zamenjal nacionalno valuto tolar, kjer je bil 1 evro vreden 239,640 tolarja. Po tem menjalnem tečaju je tolarske bankovce še vedno možno zamenjati za evre na blagajni Banke Slovenije. S tem je Banka Slovenije postala tudi uradna članica Evropske centralne banke, kjer skupaj z ostalimi članicami odločamo o ukrepih monetarne politike evrskega območja in tako skrbimo za stabilnost naše skupne valute.

Evrski bankovci imajo enotno podobo, medtem ko eno stran evrskih kovancev oblikuje vsaka država zase. Slovenski motivi simbolno predstavljajo slovensko zgodovino in kulturo. Upodobljeni so: štorklja (1 cent), knežji kamen (2 centa), sejalec (5 centov), katedrala svobode (10 centov), lipicanec (20 centov), triglav (50 centov), Primož Trubar (1 evro) in France Prešeren (2 evra).

Več o zgodovini valut v samostojni Sloveniji, o razvoju evra in o delovanju centralne banke pa si lahko ogledate v Muzeju Banke Slovenije.

ECB: 20 let evrskih bankovcev in kovancev

Christine Lagarde: Vse najboljše za rojstni dan, bankovci in kovanci evra!