Pročelje Banke Slovenije bo od danes dalje dinamičen video zaslon

01.10.2021 / Sporočilo za javnost

Oktobra bo minilo 30 let od izdaje prvih bankovcev – vrednostnih bonov – v samostojni Sloveniji. Na ta ključni mejnik bomo v Banki Slovenije med drugim opozorili s projekcijo na pročelju naše stavbe na Slovenski 35 v središču Ljubljane. Video zaslon, ki bo poleg vrednostnih bonov prikazoval tudi tolarske in evrske bankovce in kovance, bo od danes, 1. oktobra, dalje zažarel vsak dan v oktobru med 19. in 22. uro.

Letošnjo 30. obletnico ustanovitve v Banki Slovenije obeležujemo z različnimi dogodki in aktivnostmi.

V oktobru želimo obuditi spomin na oktober leta 1991, ko so v Banki Slovenije potekale zaključne priprave na izdajo vrednostnih bonov. Ti so v obtok prišli 8. oktobra, dan kasneje pa so državljani jugoslovanske dinarje že lahko zamenjali za vrednostne bone po menjalnem tečaju 1:1.

Leto dni po izdaji vrednostnih bonov so v obtok prišli prvi tolarski bankovci, in sicer najprej za 100, 500 in 1000 tolarjev, kasneje pa postopoma še kovanci in bankovci ostalih vrednosti. Tolarji niso več veljavno plačilno sredstvo od 14. januarja 2007, ko se je po uvedbi evra izteklo dvotedensko obdobje dvojnega obtoka.

1. januarja 2007 se je začelo novo obdobje, ko smo valuto tolar nadomestili z evrom. S tem smo postali del evrskega območja, kjer skupaj z drugimi centralnimi bankami v okviru Evrosistema vodimo denarno politiko. S tem zagotavljamo stabilno rast cen v celotnem evrskem območju, kar okoli 340 milijonom prebivalcev evrskega območja zagotavlja spodbudno okolje za ustvarjanje življenjskih in poslovnih ciljev.

Slika: Videoprojekcija na pročelje Banke Slovenije

Videoprojekcija bo torej pripovedovala o poti, ki smo jo prehodili od leta 1991 do danes in bo s  t. i.  tehniko video mappinga na pročelju zgradbe na ogled vsak dan v oktobru med 19. in 22. uro.

Vabljeni k ogledu!