Zbirateljski in spominski kovanci 2020 v prodajo 23. decembra

14.12.2020 / Sporočilo za javnost

Kot običajno bodo tudi letos izšli zbirateljski in spominski kovanci ter drugi numizmatični izdelki z letnico 2020. Zbirateljski kovanci bodo letos posvečeni 30. obletnici plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, spominski pa 500. obletnici rojstva Adama Bohoriča. Vsi letošnji numizmatični izdelki bodo predvidoma naprodaj pri blagajniškem okencu Banke Slovenije, v izbranih poslovalnicah Deželne banke Slovenije in pri družbi Moro & Kunst, in sicer od 23. decembra dalje. V primeru, da epidemiološke razmere fizične prodaje ne bodo dopuščale, bo prodaja organizirana preko navadne pošte.

V Banki Slovenije pojasnjujemo, da so spominski kovanci zakonito plačilno sredstvo v vseh državah evrskega območja po njihovi nominalni vrednosti, zbirateljski kovanci pa so zakonito plačilno sredstvo le na območju Republike Slovenije.

Osrednji motiv zbirateljskih kovancev ob 30. obletnici plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije je igra številk datuma plebiscita na eni strani ter napisa Samostojna država na drugi. Pri tem so črke in števke v različnih ravneh. Avtor likovne rešitve je Tevž Zrinski. Na voljo bodo naslednje količine zbirateljskih kovancev:

  • 500 zlatnikov po ceni 420 EUR,
  • 1.000 srebrnikov po ceni 50 EUR,
  • 40.000 dvokovinskih kovancev za 3 evre navadnega kovanja (v papirnih rolicah) po nominalni vrednosti 3 EUR,
  • 750 dvokovinskih kovancev za 3 evre v tehniki visokega sijaja, pakirano samostojno v plastičnih kapsulah po ceni 16 EUR.

Slika 1: Zbirateljski kovanec ob 30. obletnici plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije

Osrednji motiv spominskega kovanca ob 500. obletnici rojstva Adama Bohoriča je večjezični slogan z naslovnega lista Bohoričeve latinsko-slovenske slovnice Proste zimske urice. Slovenski del slogana je tiskan v bohoričici, ki jo na kovancu prepoznamo zaradi uporabe tipične črke ſ. V ozadju slovenskega napisa je isti slogan zapisan v latinščini – ta predstavlja Bohoričev prispevek mednarodni akademski sferi. Avtorica likovne rešitve kovanca je Lana Semečnik. Na voljo bodo naslednje količine spominskega kovanca:

  • 990.500 kovancev navadnega kovanja (v papirnih rolicah) po nominalni vrednosti 2 EUR,
  • 2.000 kovancev v tehniki visokega sijaja, pakirano samostojno v plastičnih kapsulah, po ceni 15 EUR.

Banka Slovenije je za izdajo pripravila tudi zbirke evrskih kovancev z letnico 2020, ki vsebujejo vse denominacije tečajnih kovancev (od 1 cent do 2 evra) z letnico 2020, spominski kovanec za 2 evra 2020 in zbirateljski kovanec za 3 evre 2020:

  • 7.000 navadnih zbirk evrskih kovancev po ceni 25 EUR in
  • 500 zbirk evrskih kovancev v tehniki visokega sijaja po ceni 70 EUR.

Slika 2: Spominski kovanec ob 500. obletnici rojstva Adama Bohoriča

Vsi numizmatični izdelki 2020 bodo na voljo od 23. decembra dalje. Zaradi ukrepov, povezanih z omejevanjem širjenja okužb s koronavirusom, bo prodaja potekala prilagojeno, ob upoštevanju vseh ukrepov in priporočil NIJZ:

  • fizično pri blagajniškem okencu Banke Slovenije (po prilagojenem urniku)
  • po pošti v tujino in fizično v izbranih poslovalnicah Deželne banke Slovenije
  • po pošti pošti ali preko varnega prevzemnega mesta pri družbi Moro & Kunst.

Način prodaje numizmatičnih izdelkov se bo sproti prilagajal epidemiološki situaciji.

Več informacij o numizmatičnih izdelkih je na voljo na spletni strani Banke Slovenije.