Javna objava prodaje medalj ob 20. in 30. obletnici Banke Slovenije

23.09.2021 / Numizmatika

Vse interesente za nakup kompletov zlatih in srebrnih medalj Banke Slovenije (v nadaljevanju: BS), kovanih leta 2011 in 2021 (ob 20. in 30. obletnici BS) ter posamičnih srebrnih medalj kovanih leta 2011 (ob 20. obletnici BS) obveščamo, da bo BS dne 4. 10. 2021 začela z zbiranjem prijav za njihov nakup.

Za prodajo je predvidenih 60 kompletov medalj (2 zlati in 2 srebrni medalji izdani ob 20. in 30. obletnici BS) po fiksni ceni 1.500 EUR za kos (DDV je vključen) in 250 posamičnih srebrnih medalj kovanih ob 20. obletnici BS po fiksni ceni 70 EUR za kos (DDV je vključen). Komplet medalj je pakiran v leseni škatli in ga sestavljajo 4 medalje v plastičnih kapsulah in pripadajoči certifikati: zlata in srebrna medalja - obe kovani ob 20. obletnici BS (2011) ter zlata in srebrna medalja - obe kovani ob 30. obletnici BS (2021). Tudi posamične srebrne medalje bodo pakirane v plastične kapsule in v leseno embalažo s pripadajočimi certifikati.

Zlate medalje kovane ob 20. obletnici BS bodo naprodaj zgolj v kompletu medalj, medtem ko bodo posamične zlate in srebrne medalje kovane ob 30. obletnici BS naprodaj tudi v redni prodaji na blagajni BS in preko prodajnega agenta Moro & Kunst d.o.o. Ljubljana ter zanje Pogoji za prodajo zlatih in srebrnih medalj ob 20. in 30. obletnici BS ne veljajo.

Na podlagi ocene, da zlatih in srebrnih medalj ne bo dovolj za vse zainteresirane kupce, so kompleti medalj in posamične srebrne medalje naprodaj po fiksni ceni določeni s strani BS in z žrebanjem kupcev. Izžrebani kupec bo lahko kupil največ 1 komplet medalj ali 1 posamično srebrno medaljo.  Plačilo in prevzem medalj bosta izvedena izključno preko blagajne BS.

Rok za prijavo k nakupu je enaintrideset (31) dni in sicer od 4. 10. 2021 do 3. 11. 2021. Žrebanje bo izvedeno predvidoma 8. 11. 2021. Prevzem izžrebanih izdelkov bo možen izključno osebno na blagajni BS na Štefanovi ulici 1 v Ljubljani v roku trideset (30) dni od datuma določenega v prejetem obvestilu o žrebu.

Srebrne medalje (v kompletih in posamično) so podvržene oksidaciji, zato sčasoma po površini potemnijo in dobijo površinske spremembe, ki so običajno vidne v različnih odtenkih rjave barve. Gre za neizbežni naravni pojav, do katerega pride zaradi stika srebra z zrakom in vlago. Navedene površinske spremembe izraziteje napredujejo s potekom časa. Iz tega razloga spremembe, ki nastanejo zaradi oksidacije na srebrnih medaljah, ne predstavljajo pravno utemeljene stvarne napake kupljenega blaga. Za opisane posledice na površini srebrnih medalj BS ne prevzema odgovornosti in zaradi navedenih površinskih sprememb kupci prevzetih medalj ne bodo mogli zamenjati za neoksidirano medaljo, zahtevati znižanja kupnine ali uveljaviti vračila kupnine v okviru odstopa od pogodbe.

Podrobnejši pogoji za prijavo, nakup in prevzem medalj BS so objavljeni v dokumentu Pogoji za prodajo zlatih in srebrnih medalj ob 20. in 30. obletnici BS.