Vabljeni k sodelovanju na likovnem natečaju Četrt stoletja evra

22.03.2024 / Sporočilo za javnost

V Banki Slovenije se je ob svetovnem tednu denarja, ki poteka od 18. do 24. marca 2024, zvrstilo kar nekaj dogodkov. Med drugim smo že četrto leto zapored pripravili likovni natečaj, ki je namenjen vrtcem in osnovnim šolam. Prijave zbiramo do konca aprila, izdelke do konca šolskega leta, zmagovalce pa bomo objavili jeseni.

Otroke v vrtcih in osnovnih šolah posebej vabimo, da se udeležijo tradicionalnega likovnega natečaja Banke Slovenije, letos z naslovom Četrt stoletja evra, s katerim bomo počastili letošnjo 25. obletnico uvedbe evra v Evropski uniji.

Evro, osrednja valuta Evropske unije, letos praznuje 25. obletnico obstoja. Od svoje uvedbe leta 1999, ko so ga uporabljali zgolj v računovodske namene in za elektronska plačila, je postal močan simbol gospodarske enotnosti in sodelovanja med evropskimi državami. Leta 2002 je evrske bankovce in kovance začelo uporabljati prvih 12 držav članic Evropske unije, v Sloveniji je uradna valuta postal 1. januarja 2007, danes pa povezuje že 20 držav v evropskem prostoru.

Mlade ustvarjalce vabimo, da z izvirnimi čestitkami voščijo državam, prebivalcem in evru ob tej visoki obletnici. Ideje lahko izdelajo v katerikoli likovni tehniki, prav tako imajo proste roke glede izbire formata oziroma velikosti. V voščilnicah lahko po želji oblikujejo tudi besedilo.

Na natečaj se lahko prijavijo posamezniki ali skupine s svojimi mentorji do konca aprila 2024. Izdelke bomo zbirali do konca šolskega leta, zmagovalce pa objavili jeseni. Več informacij o likovnem natečaju je na voljo na povezavi.