Prešernov dan v Muzeju in Mali galeriji Banke Slovenije

11.01.2023 / Sporočilo za javnost

Ob slovenskem kulturnem prazniku letos pripravljamo poseben program v Muzeju Banke Slovenije. Najmlajše vabimo, da se nam ob 11. uri pridružite na vodeni risarski delavnici z ilustratorjem, odrasli pa vabljeni na vodeni ogled muzeja, ki bo ob 16. uri. Vabljeni tudi v Malo galerijo Banke Slovenije.

Prešernov dan vsako leto ponuja možnost, da se udeležimo različnih kulturnih prireditev in tako poglobimo zavedanje o pomenu ustvarjalnosti in umetnosti. Umetnost namreč vstopa v naše življenje tudi prek vsakdanjih predmetov, kot je na primer denar. Za vsakim bankovcem in kovancem tako stoji umetnik, ki si je zamislil oblikovno podobo plačilnega sredstva.

Letos tako vabimo osnovnošolske otroke, da se za kratek čas prelevijo v oblikovalce bankovcev ali kovancev. S priznanim ilustratorjem Ivanom Mitrevskim se bodo lahko v sredo, 8. februarja 2023, ob 11. uri v Muzeju Banke Slovenije podali na pot spoznavanja zaščitnih in oblikovnih značilnosti evrske gotovine ter nekaj primerov nato poskusili tudi sami ustvariti z lastnimi podobami in idejami. Ogledali si bodo lahko tudi najbolj privlačne eksponate v muzeju.

Delavnica bo trajala približno 45 minut in je namenjena osnovnošolskim otrokom brez spremstva staršev. Udeležba je brezplačna, prav tako tudi vsi potrebni materiali, ki jih bomo zagotovili v muzeju.

Odrasle pa na slovenski kulturni praznik vabimo, da si ogledajo naš muzej na vodenem ogledu, ki bo v sredo, 8. februarja 2023, ob 16. uri. V približno eni uri bodo spoznali ključne naloge centralne banke, se poglobili v zgodovino plačevanja in gotovine na Slovenskem, lahko bodo potežkali palico iz zlata in spoznali nekaj zanimivosti o zlatu, ogledali si bodo lahko tudi slovenske priložnostne kovance ter tečajne kovance drugih držav, preverili pristnost svojih bankovcev in doživeli še marsikaj zanimivega.

Za oba dogodka je obvezna predhodna prijava, in sicer za otroške delavnice do petka, 3. februarja, za vodeni ogled muzeja za odrasle pa do ponedeljka, 6. februarja 2023, na naslov muzej@bsi.si.  Število mest je omejeno.

Vabljeni tudi, da se na kulturni praznik oglasite v Mali galeriji Banke Slovenije, kjer bomo gostili razstavo Gaymer. Gre za kolekcijo oblačil avtorja Gašparja Mariniča v produkciji Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ki skuša povezati realni in imaginarni svet ter sestoji iz sedmih likov oz. avatarjev. Vsak od njih izraža določene vizualne in osebnostne karakteristike avtorja v povezavi z občutenjem različnih ljubezni.