Dijaki Ekonomske gimnazije in srednje šole Radovljica zmagovalci tekmovanja Generacija €vro

31.03.2022 / Sporočilo za javnost

Ekipa Pet cekinov iz Ekonomske gimnazije in srednje šole Radovljica je zmagovalka letošnjega dijaškega tekmovanja Generacije €vro. Zmagovalci so si prislužili nagrado in se udeležili slovesnosti v Banki Slovenije z guvernerjem Boštjanom Vasletom, povabljeni pa so tudi na zaključno slovesnost s predsednico Evropske centralne banke Christine Lagarde. V finale tekmovanja so se sicer prebile še ekipe Gimnazije Franceta Prešerna Kranj, Šolskega centra za pošto, ekonomijo in telekomunikacije in II. Gimnazije Maribor.

Dijaško tekmovanje Generacija €vro vsako leto organizira Evropska centralna banka skupaj z nacionalnimi centralnimi bankami evrskega območja. To je odlična priložnost za spoznavanje ekonomije in razumevanje delovanja denarne politike evrskega območja. Namen tekmovanja je srednješolce ozavestiti o pomembnosti denarne politike in stabilnosti cen. Ker se v Banki Slovenije zavedamo pomena finančnega izobraževanja, to tekmovanje organiziramo že enajsto leto zapored.

Tekmovanje poteka v treh krogih in se prične sredi oktobra, ko se prijavljene ekipe soočijo s kvizom, sestavljenim iz vprašanj o monetarni politiki, Evropski centralni banki in Evrosistemu. Tega dela tekmovanja se je letos iz Slovenije udeležilo 13 ekip. V drugem krogu so tekmovalci pripravljali referate na temo "Napoved obrestne mere, ki jo bo ECB napovedala marca". V zadnjem, tretjem krogu pa je pet ekip, ki so se v drugem krogu najbolje odrezale, pripravilo predstavitev in odgovarjalo na vprašanja pred štiričlansko komisijo Banke Slovenije pod vodstvom viceguvernerja Primoža Dolenca.

Letos je bila najboljša ekipa Pet cekinov iz Ekonomske gimnazije in srednje šole Radovljica, ki jo sestavljajo dijaki Tina Dolinar, Anemari Rihtaršič, Nika Koselj, Nina Preša in Nina Odar, nastopili pa so pod mentorstvom profesorice Katje Polanec.

Poleg že omenjenih zmagovalcev so v zaključni fazi tekmovanja sodelovali še Biznismeni in Finančniki, oboji iz Gimnazije Franceta Prešerna Kranj z mentorico Ireno Podpečan, Oktober iz Šolskega centra za pošto, ekonomijo in telekomunikacije z mentorico Ksenijo Sever Žižek in Title iz II. Gimnazije Maribor z mentorico Lidijo Kodrin. Tudi oni so priznanja z darilom prejeli iz rok guvernerja Boštjana Vasleta. Naloge vseh petih ekip so dostopne na povezavi.