Poslovanje slovenske Sberbank banke v ponedeljek in torek omejeno

28.02.2022 / Sporočilo za javnost

Sankcije proti Rusiji zaradi vojaške agresije nad Ukrajino se že odražajo tudi v bančnem sistemu, banke z ruskim lastništvom v Evropi se soočajo z zmanjšanim zaupanjem. Posledično je bila na ravni Evropske centralne banke in Enotnega odbora za reševanje danes sprejeta odločitev, da bančna skupina Sberbank Europe AG, ki ima hčerinsko banko tudi v Sloveniji, prekine s poslovanjem. Hkrati je bilo sprejeto tudi prehodno obdobje oziroma kratkotrajni moratorij, v katerem bomo za slovensko hčerinsko banko poiskali hitro in konstruktivno rešitev in na ta način zagotovili nemoteno poslovanje vsem njenim komitentom. Poslovanje Sberbank banke v Sloveniji je tako v tem času omejeno na kartično poslovanje; ostale storitve začasno niso na voljo, poslovalnice so zaprte. V Banki Slovenije še poudarjamo, da je Sberbank banka edina banka v slovenskem bančnem sistemu, ki ima rusko lastništvo. Vse ostale banke poslujejo kot običajno.

Zaradi vojaške agresije nad Ukrajino so bile na ravni EU dogovorjene stroge sankcije proti Rusiji. Njihov pomembni del je usmerjen na finančni sektor, s poudarkom na podjetjih in finančnih inštitucijah z ruskim lastništvom. Posledično se banke z ruskim lastništvom v Evropi soočajo z zmanjšanim zaupanjem.

Na ravni Evropske centralne banke in Enotnega odbora za reševanje je bila danes sprejeta odločitev, da bančna skupina Sberbank Europe AG, ki ima hčerinsko družbo tudi v Sloveniji, prekine s poslovanjem. Hkrati pa je bil sprejet tudi kratkotrajni moratorij na to odločitev, v katerem bomo za slovensko hčerinsko družbo sprejeli hitro in konstruktivno rešitev.

Za komitente slovenske Sberbank banke to pomeni, da se s ponedeljkom zjutraj do srede zjutraj poslovanje banke omeji zgolj na poslovanje s plačilnimi karticami. Ostale storitve začasno ne bodo na voljo, poslovalnice bodo zaprte.

V tem času bomo poiskali ustrezen način reševanja banke, ki bo zagotovil nemoteno poslovanje za vse komitente banke. Podrobnejša pojasnila bodo na voljo v torek.

V Banki Slovenije še pojasnjujemo, da je Sberbank banka edina banka v slovenskem bančnem sistemu, ki ima rusko lastništvo. Vse ostale banke poslujejo kot običajno.

Video pojasnilo guvernerja Boštjana Vasleta: