V Banki Slovenije smo gostili razpravo Prihodnost Evrope

16.07.2021 / Sporočilo za javnost

Razprava Prihodnost Evrope – Izzivi z vidika denarne politike in pogled državljanov je potekala v okviru dogodkov o prihodnosti Evrope in ob pričetku predsedovanja Slovenije Svetu EU. Sodelujoči so izmenjali poglede o aktualnem stanju ter prihodnjih izzivih evrskega območja.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle je gostil guvernerja slovaške centralne banke Petra Kažimírja, ministra za finance Andreja Širclja in rednega profesorja na Ekonomski fakulteti Mojmirja Mraka. V uvodnem delu razprave so sogovorniki izmenjali poglede o aktualnem stanju ter prihodnjih izzivih evrskega območja z vidika monetarne politike. Med drugim so razpravljali o vplivu korona krize na stabilnost evra in kako je ta pomembna za izvozno naravnana podjetja, dotaknili so se izgradnje bančne unije, vloge in nalog ECB ter možnosti za napredek pri fiskalni integraciji v EU.

Uvodnemu delu je sledila razprava z zainteresirano javnostjo, v kateri so sodelovali Bojan Ivanc z GZS, Branko Meh z OZS, Aleksander Kurtevski z Bankarta, Marko Rant z Borze terjatev, Alenka Jerkič z Ministrstva za zunanje zadeve, Andrej Pirjevec s ŠOU, Jana Repanšek s CEF in Ulla Hudina s Predstavništva EK.

Celotno razpravo si lahko ogledate v video posnetku, in sicer na povezavi.