Razprava Digitalni evro – prihodnost plačevanja?

18.03.2021 / Sporočilo za javnost

Digitalizacija je v zadnjih letih izrazito posegla na področje finančnih storitev in plačevanja, na kar se aktivno odzivamo tudi centralne banke. V zadnjih letih vse več pozornosti in naporov usmerjamo v raziskovanje in razvoj centralnobančnih digitalnih valut, ki bi lahko predstavljale nov korak v evoluciji denarja.

Pri aktivnostih, ki jih na tem področju izvajamo v okviru Evrosistema (med drugim Report on digital euro), aktivno sodelujemo tudi v Banki Slovenije. Zato smo danes, 18. marca 2021, organizirali razpravo, katere cilj je bila izmenjava stališč in pogledov na izzive in priložnosti, ki bi jih izdaja digitalnega evra prinesla slovenskim deležnikom.

V uvodni predstavitvi Simona Anka, direktorja oddelka Plačilni in poravnalni sistemi v Banki Slovenije, so se udeleženci dogodka seznanili s trenutnim stanjem aktivnosti Evrosistema na področju digitalnega evra. Ključni del dogodka pa je predstavljala okrogla miza, na kateri so poleg predstavnika Banke Slovenije sodelovali tudi predstavniki Ministrstva za finance, Zveze potrošnikov Slovenije, družbe Bankart d. o. o., društva Blockchain Think Tank Slovenia ter Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Razpravo je povezoval Igor E. Bergant.

Našemu vabilu na spletno razpravo se je odzvalo več kot 450 poslušalcev, kar kaže na to, da je tematika centralnobančnih digitalnih valut zelo aktualna tudi pri nas. Predstavitev Banke Slovenije o tem, kakšno je trenutno stanje na omenjenem področju in katere aktivnosti potekajo na ravni Evrosistema, najdete na povezavi. Na ogled je tudi kratek video o tem, kaj o digitalnem evru menijo obiskovalci naših družabnih omrežij.