Vrednost odkrite ponarejene evrske gotovine v Sloveniji najnižja od uvedbe evra

03.03.2021 / Sporočilo za javnost

Delež ponaredkov v primerjavi z vsemi kovanci in bankovci v obtoku v Sloveniji ostaja zanemarljivo majhen. V Banki Slovenije v sodelovanju s Policijo ugotavljamo, da se je lansko leto skupna vrednost umaknjene ponarejene evrske gotovine že tretje leto zapored znižala in je tako na najnižji ravni od uvedbe evra leta 2007. Gre za posledico manjšega števila odkritih ponarejenih bankovcev – to se je samo v zadnjem letu zmanjšalo za več kot četrtino. Nasprotno se je število odkritih ponarejenih kovancev glede na leto prej povečalo za dobrih 17 %.

Skupna vrednost umaknjene gotovine se je v zadnjih treh letih s 720.000 evrov znižala na nekaj manj kot 75.000 evrov. Lansko leto je bilo iz obtoka umaknjenih 887 ponarejenih evrskih bankovcev in 2.622 ponarejenih evrskih kovancev. Pri evrskih bankovcih je bilo umaknjenih največ ponaredkov vrednosti 50 evrov (311 kosov), sledita bankovca za 20 (212 kosov) in 10 (126 kosov) evrov. Pri evrskih kovancih pa je bil najpogosteje umaknjen kovanec za 2 evra (2.154 kosov).

Slika1: Primerjava apoenske strukture ponaredkov bankovcev, umaknjenih iz obtoka, za leti 2019 in 2020
Vir: Banka Slovenije

Slika 2: Primerjava apoenske strukture ponaredkov kovancev, umaknjenih iz obtoka, za leti 2019 in 2020
Vir: Banka Slovenije.

Ob tem v Banki Slovenije poudarjamo, da je verjetnost, da bi prejeli ponaredek evrske gotovine, relativno majhna. Delež evrskih ponaredkov v primerjavi z vsemi kovanci in bankovci v obtoku je namreč zanemarljivo majhen. Dodajamo pa, da je uporaba ponaredkov za plačilo kaznivo dejanje. 

Skupaj z ECB in ostalimi nacionalnimi centralnimi bankami v evrskem območju poudarjamo, da lahko potrošniki pristnost evrskih bankovcev hitro preverijo s preprosto metodo »otip-pogled-nagib«, ki je podrobno opisana na spletni strani Banke Slovenije in na spletnem mestu ECB. Če prejmete sumljiv bankovec ali kovanec, ga neposredno primerjajte z drugim, za katerega veste, da je pristen. Če se vaš sum potrdi, o tem nemudoma obvestite policijo.

V Banki Slovenije ugotavljamo še, da so podobna tudi gibanja v evrskem območju.