Izbrali ste likovno rešitev za medaljo ob 30. obletnici Banke Slovenije

11.11.2020 / Sporočilo za javnost

V Banki Slovenije bomo 30. obletnico ustanovitve, ki jo praznujemo prihodnje leto, obeležili tudi z izdajo zlate in srebrne medalje. V spletnem glasovanju je bila izbrana likovna rešitev, ki upodablja soodvisnost države in centralne banke, pri čemer v ospredje postavlja točko. Na sprednji strani medalje 30 točk predstavlja rast Banke Slovenije skozi omenjeno obdobje, na zadnji strani pa so točke prerazporejene v podobo Republike Slovenije. Medalje, za katere je zanimanje tudi med numizmatiki, bodo v prodaji predvidoma od junija 2021 na blagajni Banke Slovenije.

V Banki Slovenije v prihodnjem letu, ko bomo praznovali 30. obletnico ustanovitve, med drugim načrtujemo izdajo zlate in srebrne medalje. Zato smo poleti objavili javni anonimni natečaj za oblikovanje likovnih rešitev, v okviru katerega smo prejeli 16 rešitev. Strokovna žirija je izmed teh najprej pripravila ožji izbor najprimernejših likovnih rešitev za upodobitev na medalji Banke Slovenije, državljanke in državljani pa smo v spletni anketi nato izbirali med tremi ponujenimi rešitvami.

Slika 1: Izbrana likovna rešitev

Z veliko večino (64 % glasov) je zmagala rešitev, ki s pomočjo točke kot osrednjega likovnega elementa prikazuje soodvisnost države in centralne banke. Medtem ko je na sprednji strani 30 točk urejenih v pravokotno obliko z napisom Banka Slovenije, so te na hrbtni strani naključno prerazporejene v podobo oblike Republike Slovenije. Na sprednji strani točke prikazujejo rast Banke Slovenije od začetkov do danes, na hrbtni strani pa velikost točk odraža poseljenost države.

Drugouvrščena (24 % glasov) je bila likovna rešitev, ki v ospredje postavlja skrb Banke Slovenije za ravnotežje in stabilnost, tretjeuvrščena (12 % glasov) pa je bila likovna rešitev, ki soodvisnost države in centralne banke prikazuje s pomočjo simbola grafa. V anketi je sodelovalo 855 državljank in državljanov.

Zlata in srebrna medalja bosta v prodaji predvidoma od junija 2021 po prodajni ceni, ki bo glede na gibanje cen surovin določena pred pričetkom prodaje. V posebni izdaji z njima bosta na voljo tudi zlata in srebrna medalja, ki smo ju v Banki Slovenije izdali ob 20. obletnici ustanovitve in ju do sedaj ni bilo mogoče kupiti.