Ekipa Škofijske gimnazije zmagovalka dijaškega tekmovanja Generacija €uro

10.06.2020 / Sporočilo za javnost

V Banki Slovenije smo danes razglasili zmagovalce dijaškega tekmovanja Generacija €uro, ki ga članice ECB izvajamo že deveto leto zapored. Namenjeno je spodbujanju mladih k spoznavanju tem s področja monetarne politike ter delovanja ECB in Evrosistema. Letos je sodelovalo 28 ekip iz 11 različnih šol. Sodelujoče ekipe so pokazale visoko raven razumevanja zahtevne problematike. Največ finančne podkovanosti in inovativnosti je pokazala Ekipa NE! s Škofijske klasične gimnazije, ki se bo jeseni udeležila zaključne slovesnosti v ECB v Frankfurtu, če bodo razmere to dopuščale. Na prireditvi bo članom ekipe priznanja podelila Christine Lagarde, predsednica ECB.

Dijaško tekmovanje Generacija €uro je namenjeno dijakom višjih letnikov srednjih šol v državah članic evrskega območja. Cilj tekmovanja je spodbuditi mlade k pridobivanju znanj s področja monetarne politike in jih seznanjati z vlogo, nalogami in delovanjem ECB in Evrosistema.

Tekmovanje poteka v treh krogih – v prvem ekipe svoje znanje preverijo preko spletnega kviza z vprašanji o monetarni politiki, ECB in Evrosistemu. Ekipe, ki se uspešno prebijejo v drugi krog, teh je bilo letos 23, so povabljene k pripravi analize oziroma predloga, kakšen sklep o denarni politiki naj sprejme Svet ECB glede na razmere v gospodarstvu evrskega območja in raven inflacije. Letos je 13 ekip oddalo referate. V zadnjem krogu sodelujoči predstavijo zaključke svojih analiz in odgovorijo na vprašanja komisije, ki jo sestavljajo štirje zaposleni Banke Slovenije. Tudi letos so bile vse finalne naloge na zelo visokem nivoju, zmagovalna ekipa pa je komisijo še dodatno prepričala z inovativnim pristopom, predstavitvenimi veščinami ter strokovno podkrepljeno vsebino.

Zmagovalci se bodo udeležili zaključne slovesnosti na sedežu Evropske centralne banke, za katero upamo, da se bo letos odvila jeseni. Na slovesnosti bodo, poleg slovenske zmagovalke, prisotne zmagovalne skupine dijakov in mentorjev iz drugih sodelujočih držav iz evrskega območja.  

 

Na fotografiji: zmagovalna Ekipa NE! s Škofijske klasične gimnazije

 

Video zmagovalne ekipe