Vrednost odkrite ponarejene evrske gotovine v Sloveniji upada

13.02.2020 / Sporočilo za javnost

Lansko leto se je v Sloveniji skupna vrednost umaknjene ponarejene evrske gotovine že drugo leto zapored znižala. Skupna vrednost umaknjene gotovine se je tako v zadnjih dveh letih s 720.000 EUR znižala na nekaj več kot 76.000 EUR. Gre predvsem za posledico števila odkritih ponarejenih bankovcev, ki se je zmanjšalo za slabo tretjino, medtem ko se je število odkritih ponarejenih kovancev povečalo za skoraj 60 odstotkov.

Lansko leto je bilo tako iz obtoka umaknjenih 1.236 ponarejenih evrskih bankovcev in 2.237 ponarejenih evrskih kovancev. Pri evrskih bankovcih je bilo umaknjenih daleč največ ponaredkov vrednosti 50 evrov (852 kosa), sledita bankovca za 20 (182 kosa) in 100 (94 kosov) evrov. Pri evrskih kovancih pa je bil najpogosteje umaknjen kovanec za 2 evra (1.743 kosov).

Ob tem v Banki Slovenije podobno kot v ECB poudarjamo, da verjetnost, da bi prejeli ponaredek evrske gotovine, ostaja relativno majhna. Delež ponaredkov v primerjavi z vsemi kovanci in bankovci v obtoku je namreč zanemarljivo majhen. Dodajamo pa, da je uporaba ponaredkov za plačilo kaznivo dejanje. 

Skupaj z ECB in ostalimi nacionalnimi centralnimi bankami v evrskem območju poudarjamo, da lahko uporabniki pristnost evrskih bankovcev hitro preverijo s preprosto metodo »otip-pogled-nagib«, ki je podrobno opisana na spletnem mestu ECB in na spletni strani Banke Slovenije.

Če prejmete sumljiv bankovec ali kovanec, ga neposredno primerjajte z drugim, za katerega veste, da je pristen. Če se vaš sum potrdi, o tem nemudoma obvestite policijo.

Slika 1: Vrednost ponarejene gotovine, umaknjene iz obtoka v RS (v EUR)
Graf vrednosti iz obtoka umaknjene umaknjene gotovine v letih 2010 do 2020

Vir: Banka Slovenije