V obtok prihajajo novi spominski kovanci, posvečeni 100. obletnici ustanovitve Univerze v Ljubljani

21.11.2019 / Sporočilo za javnost

S 25. novembrom 2019 prihajajo v obtok in prodajo spominski kovanec za 2 evra in zbirke evrskih kovancev z letnico 2019. Dogodek, obeležen na tokratnem spominskem kovancu, je 100. obletnica ustanovitve Univerze v Ljubljani. Na Banki Slovenije ob tem pojasnjujemo, da bodo omenjeni kovanci in zbirke na voljo pri blagajniškem okencu Banke Slovenije na Štefanovi ulici v Ljubljani in v izbranih poslovalnicah Deželne banke Slovenije.

Na Banki Slovenije želimo z izdajo tokratnega spominskega kovanca dodati posebno težo 100. obletnici ustanovitve Univerze v Ljubljani. Ta je namreč začela delovati 3. decembra 1919, nekaj mesecev po izglasovanju Zakona o Univerzi kraljestva Slovencev, Hrvatov in Srbov. Z njeno ustanovitvijo je bil omogočen lažji dostop do študija slovenskim študentom, ki po razpadu habsburške monarhije na avstrijskih univerzah sicer niso smeli več študirati, in izpolnjen prvi pogoj za razvoj slovenske znanosti.

Tema, tj. ustanovitev Univerze v Ljubljani, je upodobljena z logotipom Univerze v Ljubljani. Podobo fasade v logotipu sta avtorja dizajna Daniela Vidmar Podboj in Tomaž Podboj nadomestila z napisom 100 let Univerze v Ljubljani.

Spominske kovance Republika Slovenija v sodelovanju z Banko Slovenije v zadnjih letih izdaja enkrat letno, posvečeni pa so pomembnim političnim, zgodovinskim, znanstvenim, kulturnim, športnim in humanitarnim obeležjem. Lansko leto smo jih tako namenili obeležitvi Svetovnega dneva čebel, leto pred tem pa 10. obletnici uvedbe eura v Sloveniji.

Izdelanih je milijon spominskih kovancev, od tega jih je:

  • 989.250 kosov v navadni tehniki kovanja,
  • 2.000 kosov na voljo v tehniki visokega sijaja (proof), pakiranih samostojno v plastični kapsuli,
  • 8.000 kosov namenjenih zbirkam evrskih kovancev 2019 v navadni tehniki kovanja,
  • 750 kosov namenjenih zbirkam evrskih kovancev 2019 v tehniki visokega sijaja (proof).

Kovance je izdelala italijanska kovnica Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato, ki je bila izbrana na mednarodnem javnem razpisu. Spominski kovanci v tehniki visokega sijaja (proof) so na voljo po ceni 15 evrov, medtem ko je cena zbirk evrskih kovancev v tehniki navadnega kovanja 25 evrov, v tehniki visokega sijaja (proof) pa 70 evrov. Spominski kovanec za 2 evra v navadni tehniki kovanja je na voljo po njegovi nominalni vrednosti 2 evra. Spominske kovance v obeh tehnikah kovanja je seveda mogoče uporabiti tudi kot plačilno sredstvo v vseh državah članicah evrskega območja po njihovi nominalni vrednosti.

Republika Slovenija v sodelovanju z Banko Slovenije sicer izdaja tudi zbirateljske kovance, ki pa so zakonito plačilno sredstvo le na območju Republike Slovenije. Letos so bili izdani ob obeležitvi 100. obletnice priključitve Prekmurja k matični domovini.

V prihodnjem letu bo Republika Slovenija v sodelovanju z Banko Slovenije izdala spominske kovance ob 500. obletnici rojstva Adama Bohoriča, z zbirateljskimi kovanci pa bo obeležena 30. obletnica plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije.

Več podatkov o možnostih nakupa je na voljo na spletni strani.