Pojasnilo - kripto imetja niso ne valute in ne denar

15.06.2018 / Sporočilo za javnost

V javnosti se ponovno pojavljajo vprašanja glede plačevanja s t.i. kripto valutami. Zato v Banki Slovenije ponovno poudarjamo, da virtualne valute oziroma ustrezneje kripto imetja niso ne valute in ne denar* in jih tudi ni mogoče opredeliti kot tujo valuto oziroma devizo. Podobno pojasnjuje tudi Evropska centralna banka. Tovrstni pojavi so oblika nereguliranega digitalnega zapisa ali žetona, ki ga ne izda centralna banka ali drug javni organ in zanje ne jamči. Ne glede na navedeno sprejemanje kripto imetij kot načina plačila v Sloveniji (in Evropski uniji) ni nelegalno. Ob tem osebam, ki za plačevanje uporabljajo kripto imetja, svetujemo, da predhodno preverijo (morebitna) nadomestila oziroma provizije, ki bi jih morali plačati v ta namen.

Če uporabljate kripto imetja kot sredstvo za plačilo blaga in storitev, vas v skladu z zakonodajo EU ne ščiti pravica do povračila, kot je to na primer pri prenosih sredstev s plačilnega računa. Deležniki shem kripto imetij, ki v Sloveniji omogočajo nakup (npr. menjalne platforme), hranjenje (npr. ponudniki digitalnih denarnic) in trgovanje s kripto imetji, niso sistemsko regulirani in nadzorovani. To pomeni, da teh subjektov noben organ ne licencira in nadzira z vidika ustreznosti njihovega upravljanja s tveganji (še posebej so relevantna operativna tveganja in kibernetska odpornost), ustrezne strokovnosti zaposlenih za opravljanje zadevnih storitev, ustreznosti poslovanja z uporabniki, ipd. Posledično bi se morali vlagatelji v kripto imetja zavedati specifičnosti takšnega nakupa in pretehtati, ali prevzeta tveganja ustrezajo njihovim osebnim preferencam in naložbenim ciljem. Več informacij najdete na tej spletni strani.

* Kripto imetja niso elektronski denar. Slednji je opredeljen v Zakonu o plačilnih storitvah, storitvah elektronskega denarja in plačilnih sistemih (ZPlaSSIED) in je regulirano plačilno sredstvo. Elektronski denar najpogosteje predstavljajo prednaložena denarna sredstva v tradicionalni valuti (npr. evrih) na računu ali drugem nosilcu (npr. plačilni kartici).