Mala galerija bo prostor za uveljavljenje mladih snovalcev

09.04.2018 / Sporočilo za javnost

Podpisu pisma o nameri decembra lani je danes sledil podpis sporazuma o sodelovanju v okviru projekta Mala galerija med rektorjem Univerze v Ljubljani prof. dr. Igorjem Papičem in guvernerjem Banke Slovenije dr. Boštjanom Jazbecem. S tem so izpolnjeni vsi pogoji, da leta 2019, ko Univerza v Ljubljani praznuje 100. obletnico delovanja, Mala galerija na Slovenski cesti postane prostor za uveljavljanje mladih snovalcev na področju likovne umetnosti, kiparstva, fotografije, oblikovanja, tekstila, arhitekture in krajinske arhitekture.

Tako Univerza v Ljubljani kot Banka Slovenije, ki je lastnica Male galerije, želita spodbujati sodelovanje mladih potencialov na področju umetnosti in oblikovanja izven utečenih procesov začrtanega študijskega programa. Mala galerija se bo tako širši javnosti predstavila kot nov razstavni prostor za mlade umetniške snovalce, ki bo obenem na svojevrsten in inovativen način predstavila odgovore na aktualne izzive časa. Na predvidoma 11 razstavah letno, od katerih bo ena pregledna, bodo predstavili posamezne in skupne dosežke, mednarodna sodelovanja in sodelovanje s članicami znotraj Univerze v Ljubljani.

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič je bil po podpisu zadovoljen, da bodo v letu praznovanja 100. obletnice delovanja Univerze dobili urbano prizorišče, kjer se bodo predstavili študenti s svojimi najboljšimi deli. To bo za marsikoga pomenilo dodatno spodbudo in lahko tudi odskočno desko za nove projekte. Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec pa je ponosen, da so lahko tudi v Sloveniji udejanjili prakso vlaganja v znanje in razvoj, ki je sicer drugod po svetu že uveljavljena. Banka Slovenije  s tem podpira bodoče umetnike in druge izjemne posameznike, ki bodo na ta način dobili edinstveno priložnost pokazati svoja dela širši javnosti.