Sporočilo za javnost - Zaključek dijaškega tekmovanja Generacija €URO 2015/16

30.03.2016 / Sporočilo za javnost

V Banki Slovenije je danes, 30. marca 2016 potekal zaključni krog letošnjega tekmovanja Generacija €uro. Zmagala je ekipa Škofijske klasične gimnazije Šentvid iz Ljubljane.

Evropska centralna banka (ECB) in tokrat enajst nacionalnih centralnih bank Evroobmočja, med katerimi je že petič tudi Banka Slovenije, je tudi v šolskem letu 2015/2016 organiziralo srednješolsko tekmovanje Generacija €uro. Tekmovanje nudi priložnost generaciji mladih, ki so odrasli z evrom, da se interaktivno seznanijo z denarno politiko v območju enotne valute, njenim odnosom z gospodarstvom ter, da poglobijo svoje razumevanje dela centralnih bank.

V Sloveniji je v prvi fazi tekmovanja pri reševanju kviza sodelovalo 28 ekip (lansko leto 28, predlansko 22). V finale letošnjega tekmovanja se je uvrstilo naslednjih pet srednjih šol

  • Gimnazija Poljane Ljubljana,
  • Ekonomska gimnazija in srednja šola Radovljica,
  • Škofijska klasična gimnazija, 
  • II. gimnazija Maribor in
  • Srednje ekonomske, storitvene in gradbene šole, Šolski center Kranj, ki je od tekmovanja odstopila zaradi osebnih razlogov.

Vse sodelujoče ekipe so v vseh treh fazah tekmovanja (I. kviz; II. referat - določitev primerne obrestne mere na podlagi ekonomske in denarne analize; III. predstavitev referata v centralni banki) pokazale visoko raven razumevanja dokaj kompleksne problematike denarne politike Evroobmočja. 

Zmagovalna ekipa se bo kmalu udeležila zaključne evropske slovesnosti v ECB v Frankfurtu, kjer bo članom ekipe priznanja podelil predsednik ECB.