Nagovor guvernerja na dnevu odprtih vrat Spoznajte Banko Slovenije

04.10.2023 / Javni nastopi

Velja govorjena beseda. 

Spoštovana predsednica republike, spoštovane učenke, učenci, dijakinje in dijaki ter mentorice in mentorji, dobrodošli na dnevu odprtih vrat Banke Slovenije, ki je hkrati tudi otvoritev debatnega projekta Mojstri digitalne prihodnosti.

Če se za začetek ustavimo pri besedi digitalno – ste se kdaj vprašali, kaj pravzaprav sploh pomeni? Izhaja iz besede digit, kar pomeni številka. Digitalizacijo lahko torej razložimo kot zapis nečesa s številkami. Te številke, binarne kode, pa potem razumejo in uporabljajo stroji, predvsem računalniki. Zaradi njih lahko predvidevajo, sistematizirajo in opravljajo določena ravnanja.

Posledica teh procesov je hitrejši razvoj, čemur strokovno rečemo višja produktivnost. Z digitalizacijo tako številna težka in enolična dela prevzemajo stroji, kar na številnih področjih poenostavlja naša življenja in nam prihrani čas. Zaradi digitalizacije se svet v zadnjem stoletju razvija z vrtoglavo hitrostjo.

Če se za trenutek ustavim pri finančnem sistemu, za katerega sem na ravni države in deloma tudi na evropski ravni odgovoren. Tudi na tem področju ni nič drugače. Si lahko zamislite, da so morali vaši starši nekoč po gotovino v vrsto v bančno poslovalnico? Danes denar mimogrede dvignejo na bankomatu, plačila in nakupe opravijo prek spleta in v trgovinah lahko plačujejo s karticami.

Digitalizacija pa ni samo to. Prinaša namreč tudi nekatere pasti. Postavljajo se dileme, do kje seči z digitalizacijo, kdaj ta poseže na področje človekove zasebnosti, osebnih podatkov in pretiranega vpliva na naša življenja.

O vsem tem razmišljamo tudi v centralni banki, v Banki Slovenije, kjer vas danes gostimo. Razmišljamo o tem, kako se digitalizacija odraža v finančnem sistemu. Zanima nas, ali morda vpliva  na stabilnost cen. Kaj vse bo prinesel digitalni evro? Kako v digitalni dobi učinkovito nadzirati banke, da bodo še naprej podpirale razvoj gospodarstva in državljanov?

Veseli me, da nam boste pri tem razmisleku pomagali. Predno pa se prijavite na naš projekt, naj ponovno izrazim toplo dobrodošlico na dnevu odprtih vrat v Banki Slovenije. Potrudili se bomo, da vam na zabaven in zanimiv način pokažemo, katere so naše ključne naloge. Ustavite se tudi v našem muzeju in galeriji.

Predno se poslovim, naj zaključim z mislijo, da se napredek in razvoj ne dosegata samo z digitalizacijo. Dosegata se predvsem z dialogom. Saj veste – najboljše ideje se vedno porajajo v pogovoru, v predstavljanju različnih stališč in izkušenj. Zato vabljeni v naš debatni projekt, kjer bo veliko prostora za živahen dialog med vami in rojevanje novih idej, ki bodo nato prispevale k naši boljši prihodnosti.

Počaščen sem, da lahko danes tu pozdravim gospo dr. Natašo Pirc Musar, predsednico države. Izjemno sem namreč vesel, da se je pridružila našemu projektu Mojstri digitalne prihodnosti in da lahko skupaj prispevava drobec k vaši izobrazbi za prihodnost, ki bo zagotovo digitalna.

Želim vam lep dan!