V Mali galeriji Banke Slovenije razstava Sedem žutih zlatih

12/08/2023 / Press release

V Mali galeriji Banke Slovenije smo odprli razstavo z naslovom Sedem žutih zlatih – Denar v vsakdanjem in prazničnem življenju, ki je posvečena zgodovinskemu vidiku denarja v vsakdanjem in prazničnem življenju skozi ljudsko izročilo, ki je pravo bogastvo informacij o lastnostih ter posebnostih življenja na Slovenskem. Razstavo smo pripravili v sodelovanju z Narodnim muzejem Slovenije, Slovenskim etnografskim muzejem in Numizmatičnim društvom Slovenije. Na ogled je do 13. januarja 2024.

Na včerajšnji otvoritvi so zbrane nagovorili Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije, Mateja Kos Zabel, direktorica Narodnega muzeja Slovenije, in Natalija Polenec, direktorica Slovenskega etnografskega muzeja. Guverner je v svojem nagovoru med drugim poudaril, da tematika denarja v vsakdanjem in prazničnem življenju prihaja v galerijo v času, ko so razprave in razmisleki o naprednejših načinih plačevanja vse bolj aktualni ter se za plodno sodelovanje zahvalil muzejema in društvu ter avtorjem razstave.   

Razstava Sedem žutih zlatih – Denar v vsakdanjem in prazničnem življenju, je sicer četrta po vrsti, ki smo jo v banki organizirali samostojno. Prva je bila posvečena 100. obletnici ustanovitve Univerze v Ljubljani, ob tej priložnosti smo izdali tudi priložnostni kovanec. Zatem smo se ob 30. obletnici Banke Slovenije posvetili Zgodbi o tolarju, lani pa smo predstavili zgodbo naše zgradbe z naslovom Srce mesta. Druge razstave predstavljamo v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani, na katerih se predstavljajo umetniki in ustvarjalci z različnih fakultet s področja likovne umetnosti, kiparstva, fotografije, oblikovanja, tekstila, arhitekture in krajinske arhitekture, glasbe, računalništva in igralstva. Na ta način smo obudili dolgoletno tradicijo in prostore razstavnega salona, ki so ga leta 1952 poimenovali Mala galerija, vrnili njihovemu osnovnemu namenu.

Več informacij o aktualni in preteklih razstavah je na voljo na spletni strani Male galerije Banke Slovenije.