Ali veste?

Ali veste, da so stabilni kovanci vrsta kripto imetja, katerega cilj je zmanjšanje nihanja njegove cene, ki je sicer tipično za špekulativna kripto imetja, na primer: Bitcoin in Ether?

Cenovno stabilnost poskušajo stabilni kovanci doseči na različne načine, med katerimi je zagotovitev kritja stabilnega kovanca v suvereni valuti ali katerem drugem premoženju, kot je na primer zlato, lahko pa se stabilnost dosega tudi s pomočjo algoritmov, ki samodejno uravnavajo ponudbo in povpraševanje po kovancih na trgu. Medtem ko rešitve, na katerih temeljijo algoritemski stabilni kovanci, veljajo za razmeroma inovativne, se v preteklosti niso izkazale kot učinkovite. Razmeroma majhno nihanje cene pa so uspeli doseči predvsem tisti stabilni kovanci, ki imajo 100 % kritje v eni izmed suverenih valut. Kljub temu, da lahko stabilni kovanci na področju plačil malih vrednosti prinesejo kar nekaj prednosti, pa hkrati prinašajo kar nekaj tveganj, ki lahko med drugim vplivajo na finančno stabilnost, bančni sistem, monetarno politiko, preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma, davčne vidike, zaščito potrošnikov, operativna tveganja in tveganja kibernetske varnosti ter zagotavljanja varstva konkurence. Tveganja, povezana z izdajo stabilnih kovancev, podrobneje obravnava tudi poročilo o vplivu globalnih stabilnih kovancev, ki ga je 18. oktobra izdala delovna skupina G7 za stabilne kovance.

Prvi stabilni kovanec, Tether, je bil izdan že leta 2014, število stabilnih kovancev pa se je opazno povečalo predvsem v letošnjem in lanskem letu. Stabilni kovanci se najpogosteje uporabljajo pri trgovanju na kripto borzah, pri čemer služijo kot zamenjava za suverene valute, kot sta na primer USD ali EUR.

V zadnjem času je velike pozornosti deležna iniciativa za vzpostavitev stabilnega kovanca Libra, ki naj bi bil izdan v prvi polovici leta 2020 s strani konzorcija Libra, za katerim stoji družbeni medij Facebook z nekaterimi partnerji. Načrti Libre so sicer naleteli na oster odziv politike in regulatorjev, posledično pa je iniciativo Libra v zadnjem času zapustilo tudi nekaj pomembnih prvotnih partnerjev (PayPal, Visa, Mastercard, Stripe, itd.).

Uspeh stabilnih kovancev je zaenkrat še nepredvidljiv, saj je njihova uporaba na trgu še vedno zanemarljiva. Se pa lahko, še posebej ob podpori večjih igralcev na trgu, njihova uporaba v prihodnosti hitro poveča, zato je zaradi obvladovanja tveganj potrebno področje tudi v prihodnje spremljati zelo pozorno.