Učenci OŠ Venclja Perka Domžale prvi Mojstri digitalne prihodnosti

01/27/2024 / Press release

V okviru debatnega projekta Mojstri digitalne prihodnosti, ki ga v letošnjem šolskem letu organiziramo v Banki Slovenije, smo dobili prve zmagovalce. Na izbornem turnirju med osnovnimi šolami je v kategoriji neizkušenih debaterjev zmagala ekipa Argumasterji iz Osnovne šole Venclja Perka Domžale. V kategoriji izkušeni debaterji pa sta se na finalni turnir uvrstili ekipi Hitri lenivci iz Osnovne šole Domžale in Mariposas iz iste osnovne šole. Projekt Mojstri digitalne prihodnosti poteka pod pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar in guvernerja Boštjana Vasleta. S projektom želimo stopiti korak naprej v izobraževanju mladih o finančnih vsebinah in hkrati poudariti pomen vključevanja finančnih znanj v izobraževalni proces.

V Banki Slovenije zadnja leta krepimo prizadevanja na področju izboljšanja finančne pismenosti otrok in mladine. V tem okviru izvajamo številne aktivnosti, naše programe pa vsako leto nadgradimo z večjim projektom, pri čemer želimo priložnost izkoristiti tudi za medinstitucionalno sodelovanje, ki je po našem mnenju za državo ključnega pomena. Tokrat smo združili moči z Uradom predsednice države v skupnem vseslovenskem mladinskem debatnem projektu Mojstri digitalne prihodnosti, ki je namenjen osnovnošolcem zadnje triade in dijakom. V projektu sodeluje okoli 600 učencev in dijakov iz 50 izobraževalnih ustanov.

V okviru projekta je v Domžalah potekal prvi izborni turnir, na katerem je sodelovalo 130 učencev iz 20 osnovnih šol. Učenci so se razdeljeni v dve kategoriji – neizkušeni in izkušeni debaterji – pomerili v razpravi na sledeče teme: Prepovedali bi razvoj umetne inteligence in Finančna izobrazba bi morala biti obvezni del osnovnošolskega učnega načrta. V kategoriji neizkušenih debaterjev so zmagali učenci ekipe Argumasterji iz Osnovne šole Venclja Perka Domžale, ki so v zaključni debati premagali ekipo Modrozavrčki iz Osnovne šole Rodica. V kategoriji izkušenih debaterjev pa sta se na veliki debatni finale uvrstili ekipi Hitri lenivci in Mariposas, obe iz Osnovne šole Domžale.

Prihodnji teden se bodo v Ormožu na podoben način pomerili še dijaki.

Projekt Mojstri digitalne prihodnosti se bo zaključil z velikim debatnim finalom, ki bo potekal 11. maja v Ljubljani. Na njem se bodo pomerili finalisti osnovnih šol in srednjih šol v kategoriji izkušeni debaterji. Na turnirju bosta aktivno sodelovala tudi predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar in guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle. Zmagovalci debatnega projekta bodo za nagrado odpotovali v Frankfurt, kjer si bodo ogledali Evropsko centralno banko in glavne znamenitosti mesta. Vse finaliste pa bo po koncu debatnega projekta v Predsedniški palači sprejela predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar.