Kamen na kamen palača – zmagovalci likovnega natečaja

11/08/2023 / Press release

V Banki Slovenije smo razglasili zmagovalce likovnega natečaja Kamen na kamen palača, ki smo ga pripravili v sklopu Svetovnega tedna denarja. Z izbrano temo smo se želeli pokloniti 100. obletnici bančne palače na Slovenski 35, saj je aprila 2023 minilo sto let od njenega dokončanja. Na likovni natečaj se je prijavilo več kot 300 otrok iz 17 različnih vrtcev in osnovnih šol, izbrali pa smo pet zmagovalnih skupin v treh starostnih kategorijah, ki so ustvarile svojo podobo bančne palače.

V Banki Slovenije vsako leto ob Svetovnem tednu denarja, ki poteka konec marca, pripravimo poseben program. Poleg bančnih ur na daljavo za osnovne in srednje šole, kviza na družabnih omrežjih in delavnic ter obiskov muzeja razpišemo vsako leto tudi likovni natečaj za vrtce in osnovne šole, ki je vedno zelo odmeven. Letos je potekal na temo Kamen na kamen palača, s katerim smo obeležili 100. obletnico dokončanja bančne palače na Slovenski 35. Mlade ustvarjalce smo povabili, da se za kratek čas prelevijo v arhitekte ali načrtovalce in v kateri koli tehniki ustvarijo likovni izdelek, s katerim bodo prikazali svojo idejo stavbe, v kateri bi lahko domovala centralna banka. Na natečaj se je prijavilo in izdelke oddalo več kot 300 otrok z mentorji iz 17 različnih vrtcev in osnovnih šol iz cele Slovenije. Najbolj izvirne likovne rešitve smo nagradili in skupine z mentorji tudi povabili na slovesno razglasitev in obisk Banke Slovenije, kjer so si med drugim lahko ogledali Muzej Banke Slovenije ter se udeležili delavnice na temo mladinske TV serije Mladi mojstri financ, ki je nastala v Banki Slovenije. Zmagovalne izdelke bomo v prihodnjih dneh objavili tudi na naših družabnih omrežjih.

Letos je priznanja za najboljše izdelke prejelo 5 šol v treh starostnih kategorijah:

  • v starostni kategoriji vrtci in 1. razred osnovne šole sta zmagali skupina OŠ Draga Kobala Maribor z mentorico Renato Časar in skupina OŠ Stari trg ob Kolpi z mentoricama Simono Tasič in Urško Ambrožič;
  • v starostni kategoriji 2.–5. razred osnovne šole sta zmagali skupina OŠ Krtina z mentorico Ireno Jarc in skupina OŠ Toneta Čufarja Maribor z mentorico Valerijo Domajnko;
  • v starostni kategoriji 6.–9. razred osnovne šole je zmagala skupina OŠ Jožeta Moškriča z mentorico Sabino Mattersdorfer.

Vsem zmagovalcem še enkrat iskreno čestitamo.

Prihodnji likovni natečaj bomo razpisali ob naslednjem Svetovnem tednu denarja, ki bo potekal od 18. do 24. marca 2024 pod sloganom Protect your money, secure your future (Zaščitite svoj denar, obvarujte svojo prihodnost). Vljudno vabljeni, da se nanj prijavite, podrobnosti bomo objavili na naši spletni strani in na družabnih omrežjih marca 2024.